Τα νέα της Υγείας
Mailing list

Δώστε μας το e-mail σας και μείνετε ενήμεροι...

Είσοδος μελών

English  
19/01/2019 09:01

Τα νέα της Υγείας


Τα νέα της Υγείας

Δεν φθάνει μόνο η γυμναστική για να χάσει κανείς βάρος Η γυμναστική είναι το κλειδί για να χάσει κανείς βάρος: αυτό τουλάχιστον ήταν γνωστό μέχρι σήμερα και κανείς δεν μπορούσε να το αμφισβητήσει. Ή μήπως όχι; Ερευνητές και πανεπιστημιακοί υποστηρίζουν ότι τα οφέλη της σωματικής άσκησης σχετικά με την απώλεια βάρους είναι υπερεκτιμημένα.

Κατάθλιψη προκαλεί ο ολονύκτιος φωτισμός Εάν έχετε συνηθίσει να κοιμάστε με νυχτερινό φως, οι επιστήμονες σάς προτρέπουν να το σβήσετε, καθώς μπορεί να είναι ένας σοβαρός παράγοντας πρόκλησης μελαγχολίας ή ακόμη και κατάθλιψης.

Ο έρωτας περνάει από... τις δουλειές του σπιτιού Θα πίστευε κανείς ότι οι δουλειές του σπιτιού σκοτώνουν τον έρωτα. Κι όμως, η επιστήμη έχει αντίθετη άποψη. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, όσο περισσότερο μοιράζονται το νοικοκυριό τα ζευγάρια τόσο συχνότερα καταλήγουν στο κρεβάτι.

Τα γαλακτοκομικά αδυνατίζουν Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι τα τυριά παχαίνουν. Ερευνητές όμως από την Αυστραλία κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα γαλακτοκομικά τελικά... αδυνατίζουν.

Κυκλοφόρησε συσκευή ανίχνευσης γόνιμων ημερών Ελπίδες δίνουν στα ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, οι οποίοι δημιούργησαν μια εύχρηστη συσκευή που ανιχνεύει τις γόνιμες ημέρες των γυναικών με εκπληκτική ακρίβεια.

Έρχεται καπνοαπαγόρευση Αυστηρότερα μέτρα κατά του καπνίσματος προανήγγειλε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που χαρακτήρισε «αδειανό πουκάμισο» τα ήδη θεσμοθετημένα. Τρεις μήνες μετά την εφαρμογή των μέτρων, όπως επισήμανε, τα πρώτα αποτελέσματα της αξιολόγησης δεν φαίνονται καθόλου ικανοποιητικά. «Τα μέτρα δεν εφαρμόζονται, δεν γίνονται έλεγχοι και δεν επιβάλλονται κυρώσεις» είπε.

«Όλο λέω θα το κόψω, αλλά...» «Κάπνισμα, μεγάλες ποσότητες φαγητού και αλκοόλ είναι οι πιο ανθυγιεινές συνήθειες που έχω. Το καθένα από μόνο του δεν θα ήταν τόσο κακό αλλά δυστυχώς έχω το ταλέντο να συνδυάζω και τα τρία με μεγάλη επιτυχία...».

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί... σκωληκοειδίτιδα! Η σύντομη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει σκωληκοειδίτιδα στους ενήλικες, πιθανόν επειδή οι ρυπογόνοι παράγοντες προκαλούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας Καναδών επιστημόνων.

Φάρμακο εξουδετερώνεις τις διαταραχές μνήμης Η λήψη ενός αντιφλεγμονώδους φαρμάκου το πρωί μπορεί να εξουδετερώσει τις διαταραχές της μνήμης που είναι γνωστό ότι προκαλεί μια νύχτα χωρίς καλό ύπνο, δείχνει αμερικανική μελέτη που έγινε σε πειραματόζωα.

Εξετάζεται η πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος Τα μέτρα περιορισμού του καπνίσματος στους δημόσιους και χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος θα επανεξετάσει η διοίκηση του υπουργείου Υγείας, μιας και «τα μέτρα Αβραμόπουλου δεν απέδωσαν, καθώς δεν διαμορφώθηκε το πλαίσιο για τον έλεγχο της εφαρμογής τους», όπως εξήγησε σήμερα η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος.

Οι θρομβώσεις απειλούν 1 στους 3 χειρουργημένους Ο κίνδυνος θρομβώσεων αυξάνεται σε όλους τους ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία, αλλά ιδιαιτέρως κινδυνεύουν όσοι υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις. Υπολογίζεται πως ένας στους τρεις χειρουργημένους ασθενείς θα αναπτύξει εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, εάν δεν ληφθούν συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα.

Νυστέρι κατά πάχους και διαβήτη Οι εγχειρήσεις για την παχυσαρκία μπορεί και να θεραπεύουν τον σακχαρώδη διαβήτη, να προλαμβάνουν καρκίνους και να σπάνε την «κατάρα» της κληρονομικότητας των παχύσαρκων ανθρώπων, σύμφωνα με νέες μελέτες.

Νέα εργαλεία για εξετάσεις στο σπίτι Η αυτοεξέταση στο σπίτι βελτιώνει την ποιότητα ζωής και τη θεραπεία των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη ή υπέρταση. Οι ασθενείς αυτοί μπορούν πλέον να ελέγχουν μόνοι τους με αξιοπιστία το σάκχαρο ή την πίεσή τους στο σπίτι, χάρη στα νέα τεχνολογικά αποκτήματα. Η υπεύθυνη του Διαβητολογικού Κέντρου στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Πολυκλινική κ. Μαριάννα Μπενρουμπή και ο υπεύθυνος της Μονάδας Υπέρτασης στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών, λέκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης εξηγούν τα πλεονεκτήματα της αυτοεξέτασης στο σπίτι και δίνουν πρακτικές συμβουλές. Επίσης, ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ιωάννης Μεσσήνης μιλά για τα τεστ που μπορεί να κάνει μόνη της η γυναίκα στο σπίτι.

Πότε χρειάζεται αντιβίωση για το συνάχι Τελικά, οι παλιές συνήθειες δύσκολα αλλάζουν. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι γιατροί είναι πρόθυμοι να χορηγήσουν αντιβιοτική αγωγή σε ένα παιδί με συνάχι, εάν τα ρινικά εκκρίματά του είναι πράσινα, διότι πιστεύουν ότι το πράσινο υποδηλώνει βακτηριακή λοίμωξη. Ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το πράσινο χρώμα δεν υποδηλώνει βακτηριακή λοίμωξη.

Υπερηχογράφος σε μέγεθος κινητού «λύνει» τα χέρια των γιατρών Μοιάζει με κινητό τηλέφωνο, μπορεί όμως να βλέπει τα σπλάχνα ακριβός όπως συμβαίνει και με τη συσκευή υπερήχων.

Νέα μέτρα κατά της γρίπης στα σχολεία Νέες οδηγίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της γρίπης Α Η1Ν1 στα σχολεία ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα συμπτώματα που θα «ανησυχήσουν», ο ρόλος του Συντονιστή γρίπης σε κάθε μονάδα, ο έλεγχος και μέριμνα εγκαταστάσεων, νέοι κανόνες ατομικής υγιεινής και απολύμανσης.

Μέτρησαν την ταχύτητα που η σκέψη γίνεται λόγος O ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να σκεφτεί μια λέξη, να εφαρμόσει τους κανόνες της γραμματικής, να τη στείλει στη γλώσσα και να τη μετατρέψει σε λόγο σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, αναφέρει ομάδα νευροεπιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Κοντές και παχουλές οι γυναίκες του μέλλοντος Οι γυναίκες του μέλλοντος είναι πιθανό ότι θα είναι λίγο πιο κοντές και πιο «γεμάτες», να έχουν πιο υγιή καρδιά και να μπορούν να κυοφορήσουν σε μεγαλύτερη ηλικία. Αμερικανική έρευνα διαπιστώνει πως οι άνθρωποι συνεχίζουν να εξελίσσονται, αργά αλλά σταθερά.

Καρκίνος: αμφιβολίες για τους προληπτικούς ελέγχους Κάνουν καλό οι προληπτικοί έλεγχοι για καρκίνους ή μήπως τελικά βλάπτουν; Το ερώτημα επανήλθε στη δημοσιότητα έπειτα από άρθρο των «Νιου Γιορκ Τάιμς» το οποίο προκάλεσε συζητήσεις.

Προσοχή στα δόντια σας, όταν πίνετε κρασί Αν και το κρασί έχει αποδειχθεί ότι παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία, ως φαίνεται έχει και μία παρενέργεια: αν είναι λευκό, μπορεί να διαβρώσει τα δόντια λόγω του pH του! Αυτό αναφέρουν γερμανοί επιστήμονες, οι οποίοι όμως σπεύδουν να προτείνουν και μία λύση: μαζί ή μετά το λευκό κρασί, να τρώτε λίγο τυράκι.

Διακοπή μαθημάτων σε σχολείου του Κιλκίς λόγω νέας γρίπης Διακόπτονται για μία εβδομάδα τα μαθήματα σε δύο τάξεις του Γυμνασίου Χέρσου του Νομού Κιλκίς μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων της νέας γρίπης.

Η οστεοπόρωση γεμίζει ανασφάλεια τους ασθενείς Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι ασθενείς που πάσχουν από οστεοπόρωση για την εξέλιξη της ασθένειας τους, την ώρα που οι γιατροί τους χαρακτηρίζουν «υπερβολικούς» σε ό,τι αφορά στα αρνητικά σενάρια που κάνουν. Η αντίφαση; Ο φόβος του πιθανού κατάγματος ή των κινητικών προβλημάτων δεν τους αποτρέπει από το να διακόπτουν ή να παραλείπουν δόσεις από την φαρμακευτική τους αγωγή.

Περιορισμένη προστασία από τον HIV προσφέρει πειραματικό εμβόλιοΤα τελικά αποτελέσματα από τη δοκιμής του πειραματικού εμβολίου κατά του ΗΙV επιβεβαιώνουν ότι προσφέρει περιορισμένη μόνο προστασία από τον ιό, όπως είχαν δείξει και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα.

Λιγότερο στρες, περισσότερες εγκυμοσύνες«Χαλαρώστε». Πρόκειται για μία από τις πιο συχνές «ιατρικές» εκφράσεις, που σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε σε Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Ιατρικής Αναπαραγωγής στην Ατλάντα, θα πρέπει να εφαρμόσουν όσες πραγματικά επιθυμούν να μείνουν έγκυες.

Σημάδια αυτισμού εμφανίζουν τα πρόωρα βρέφη Σημάδια αυτισμού σε παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα έχουν παρατηρήσει οι ειδικοί, ενώ ορισμένες μελέτες έχουν καταδείξει πως τέτοια συμπτώματα μπορεί να μετατραπούν σε κανονικό αυτισμό όταν τα βρέφη φτάσουν στην παιδική ηλικία.

Botox σε σφουγγαράκι καταπολεμά τη ρινίτιδα Ένα σφουγγαράκι εμποτισμένο με botox που τοποθετείται μέσα στο ρουθούνι ίσως είναι η νέα «απάντηση» στην αλλεργική ρινίτιδα, η οποία κάνει δύσκολη τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Όλα τα μωρά στην... κούνια τους Να μοιράζεται ο γονιός το κρεβάτι του με το μωρό του; Ή να μην το μοιράζεται; Αυτό είναι το ερώτημα έπειτα από τη δημοσιοποίηση νέας βρετανικής έρευνας, που δείχνει πως το να κοιμάται ένα βρέφος στη γονική κλίνη αυξάνει τον κίνδυνο του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου.

Θα σταματάμε να γερνάμε στα 50! Έτοιμοι να δημιουργήσουν μια γενιά υπερηλίκων με το σώμα... 50άρηδων είναι βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι την επόμενη πενταετία θα διαθέσουν 55 εκατομμύρια ευρώ για να τροφοδοτήσουν συνταξιούχους με νεανικούς ιστούς καλλιεργημένους από κύτταρα και μακράς διαρκείας εμφυτεύματα!

Θεραπεία για την οστεοπόρωση με ένεση μία φορά στους έξι μήνες Νέο φάρμακο κατά οστεοπόρωσης, το οποίο θα χορηγείται ενδοφλεβίως μία φορά το εξάμηνο, αναμένεται να εγκριθεί και να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2010.

Μύκητες που απειλούν την υγεία των ασθενών Νέα θεραπεία για την ψωρίαση Ένας νέος βιολογικός παράγοντας, με διαφορετικό τρόπο δράσης από τα υπάρχοντα "έξυπνα" φάρμακα, προστίθεται στο οπλοστάσιο των δερματολόγων για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ψωρίασης.

Παρασκευάζουν βλαστοκύτταρα χωρίς έμβρυα Ένα βήμα μπροστά στην παραγωγή βλαστοκυττάρων, χωρίς την ύπαρξη ηθικού διλήμματος για τη λήψη από έμβρυα έκανε ομάδα Αμερικανών επιστημόνων. Τα βλαστοκύτταρα θα μπορούν στο μέλλον να χρησιμοποιούνται ευρέως για την αποκατάσταση κατεστραμμένων ιστών λόγω ασθενειών ή τραυματισμών.

H ισορροπημένη διατροφή είναι υγεία To φαγητό μπορεί να μην είναι φάρμακο, είναι όμως αγωγή υγείας για τον οργανισμό! Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να ευεργετικά στην πρόληψη σοβαρών παθήσεων που πλήττουν τον σύγχρονο άνθρωπο του ανεπτυγμένου κόσμου.

Η μαριχουάνα μειώνει τη λίμπιντο Η καθημερινή χρήση μαριχουάνας μειώνει όχι μόνο τη διάθεση για σεξ, αλλά και τον οργασμό των αντρών. Όσον αφορά τις γυναίκες, ωθούνται στην σύντομη εναλλαγή συντρόφων, σύμφωνα με έρευνα Πανεπιστημίου στην Αυστραλία.

Με βλαστοκύτταρα θεραπεύουν τις ραγισμένες καρδιές Ένα μεγάλο βήμα στην «επισκευή» της ραγισμένης καρδιάς έκαναν Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι με τη χρήση βλαστοκυττάρων πέτυχαν να δημιουργήσουν στο εργαστήριο ένα τμήμα παλλόμενου καρδιακού μυ.

Οι χώροι πρασίνου ευεργετικοί για την ψυχή και το σώμα Μια ακόμη επιστημονική μελέτη διαπιστώνει ότι όσο πιο κοντά στη φύση ή σε χώρους πρασίνου ζούμε, τόσο καλύτερη υγεία και ιδιαίτερα ψυχική έχουμε. Μάλιστα θετική η επίδραση είναι μεγαλύτερη στον ψυχισμό των παιδιών ηλικίας κάτω των 12 ετών.

Η απαγόρευση του καπνίσματος ωφελεί τους μη καπνιστές Η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους είναι αποτελεσματικό μέτρο για τη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και καρδιαγγειακών νοσημάτων που συνδέονται με το παθητικό κάπνισμα, υποστηρίζει νέα έκθεση του Αμερικανικού Ιατρικού Ινστιτούτου.

Ύποπτα για πρόκληση διαβήτη τα ψάρια Μπορεί να είναι γνωστό ότι το ψάρι στο τραπέζι δύο φορές την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων, αλλά σύμφωνα με έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, δεν ισχύει το ίδιο και με το διαβήτη.

Τα λαχανικά προστατεύουν τα μάτια μπροστά στο PC Όσοι εργάζονται με τις ώρες μπροστά σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καλό είναι να εντάξουν στη διατροφή τους άφθονα λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μαρούλι και οι κόκκινες πιπεριές, διότι είναι πλούσια στην αντιοξειδωτική ουσία λουτεΐνη που μπορεί να προστατεύει την όραση, αναφέρει η εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου.

Λίγο τυρί μετά το γλυκό καταπολεμά την τερηδόνα Είναι γνωστό πως τα πολλά γλυκά με ζάχαρη χαλάνε τα δόντια, αλλά πόσο αληθεύει ότι λίγο τυρί μετά το γλυκό προστατεύει από την τερηδόνα; Ο ισχυρισμός αυτός πιθανώς ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, διότι το τυρί μειώνει την οξύτητα στο στόμα, σύμφωνα με τους «Τάιμς» του Λονδίνου.

Το στρες χτυπάει και στα μάτια...Τα προβλήματα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού, όπως αυτά τα οποία οι γιατροί διέγνωσαν στον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, είναι συχνά στους ανθρώπους με μυωπία, αλλά μπορεί να προκύψουν και ύστερα από ψυχική ένταση, τραυματισμό ή αιμορραγία στο μάτι.

Προβλήματα στην όραση εμφανίζουν τα πρόωρα Η αύξηση επιβίωσης στα πρόωρα βρέφη, έχει προκαλέσει και κατακόρυφη αύξηση βρεφών που εμφανίζουν προβλήματα όρασης, λόγω ανώμαλης ανάπτυξης των αγγείων του αμφιβληστροειδούς.

Η ψυχική και σωματική υγεία συνδέονται στενά Η ψυχική και η σωματική υγεία δεν είναι δύο διαφορετικές υποθέσεις. Αντίθετα, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, συνδέονται στενά γι αυτό και τονίζουν σε κάθε ευκαιρία πως είναι αναγκαία η ολοκληρωμένη προσέγγιση στην πρόληψη και την φροντίδα των ασθενών.

Νέες αμφιβολίες για την ασφάλεια των κινητών Στο προσκήνιο έρχονται ξανά τα ερωτηματικά για την ασφάλεια των κινητών έπειτα από την δημοσίευση ανάλυσης όλων των προγενέστερων μελετών επί του θέματος, η οποία δείχνει ότι ίσως υπάρχει σχέση ανάμεσα στην χρήση τους και στην ανάπτυξη όγκων στον εγκέφαλο. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της «Επιθεώρησης Κλινικής Ογκολογίας» (JCO) και τα ευρήματά της αφήνουν για μία ακόμα φορά τους 4 δισεκατομμύρια χρήστες κινητών του κόσμου με την αμφιβολία για το αν και σε πόσο σοβαρό κίνδυνο εκτίθενται.

Το πράσινο τσάι προστατεύει από τον καρκίνο Το πράσινο τσάι δεν προστατεύει μόνο την καρδιά, αλλά μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο αναπτύξεως ορισμένων καρκίνων του αίματος, αναφέρουν ιάπωνες ερευνητές που παρακολούθησαν επί 9 χρόνια περισσότερους από 41.000 εθελοντές.

Lasik ή PRK για τη διόρθωση της μυωπίας; Μία νέα μελέτη συνέκρινε τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα των δύο πιο συνηθισμένων επεμβάσεων με λέιζερ για την μυωπία, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον σε βάθος χρόνου οι δύο μέθοδοι δεν έχουν ιδιαίτερες διαφορές.

AIDS: Μεταξεταστέα η Ελλάδα Μετεξεταστέα μένει η χώρα μας σε ό,τι αφορά στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση του AIDS. Σύμφωνα, με νέα πανευρωπαϊκή μελέτη, η Ελλάδα καταλαμβάνει την προτελευταία θέση, καθώς παίρνει «0» σε τομείς όπως η σεξουαλική εκπαίδευση των νέων, η μεταχείριση των ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV, και η αντιμετώπιση των μεταναστών που ασθενούν.

Στην τελική ευθεία το πρώτο εμβόλιο κατά του καπνίσματος Το τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών του πρώτου εμβολίου εναντίον του καπνίσματος αρχίζει σύντομα στις ΗΠΑ, έπειτα από την απόφαση της αρμόδιας υγειονομικής αρχής της χώρας να τις χρηματοδοτήσει. Τα ευρήματα των πρώτων δοκιμών του εμβολίου NicVax υποδηλώνουν πως το εμβόλιο όντως διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα για να επιτίθεται στα μόρια της νικοτίνης όταν τα ανιχνεύει στο αίμα και να τα δεσμεύει, εμποδίζοντάς τα έτσι να φτάσουν στον εγκέφαλο.

To παιδικό στρες «κόβει» χρόνια από τη ζωή Μια τραυματική παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε πιο πρώιμο θάνατο, σύμφωνα με έκθεση ερευνητών από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Η έκθεσή τους βασίζεται στην ανάλυση στοιχείων από περισσότερους από 17.000 εθελοντές.

«Πονάει η πλάτη μου», λένε περίπου οι μισοί εργαζόμενοι Πλάτη, μέση, αυχένας: αυτά είναι τα συνήθη σημεία που δείχνουν οι Έλληνες όταν οι ειδικοί τους ρωτούν που πονούν περισσότερο. Δεν πρόκειται ωστόσο, για αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο αν και οι εργαζόμενοι στη χώρα μας φαίνεται να υποφέρουν περισσότερο συγκριτικά με τους υπόλοιπους ευρωπαίους.

Ευεργετική η άσκηση μετά από καρκίνο του μαστού Μπορεί η αντιμετώπιση καρκίνου του μαστού να είναι και συναισθηματικά μία δύσκολη κατάσταση, αλλά σύμφωνα με νέες μελέτες η άσκηση, ακόμη και η ήπια, βοηθά στην ψυχολογία και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Γνωσιακή ψυχοθεραπεία κατά της βουλιμίας Μία ειδικού τύπου βραχεία ψυχοθεραπεία ίσως βοηθάει άτομα με διατροφική διαταραχή που ονομάζεται νευρογενής βουλιμία να σταματήσουν την ανθυγιεινή συμπεριφορά της υπερφαγίας σε μόλις μερικές συνεδρίες.

Νέα γρίπη: Ποιοι μπαίνουν στην εντατική Ο αριθμός των ανθρώπων που μπαίνουν στην εντατική λόγω νέας γρίπης είναι σχεδόν δεκαπλάσιος από αυτόν της εποχικής γρίπης, σύμφωνα με την ανάλυση όλων των νοσηλειών σε ΜΕΘ της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Παχύσαρκοι, έγκυοι και πνευμονοπαθείς, 25-49 ετών, αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο. Ωστόσο, σχεδόν ένας στους τρεις δεν είχε χρόνια προβλήματα υγείας.

Δημιουργήθηκε το πρώτο οστό στο εργαστήριο Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κολούμπια κατόρθωσαν να δημιουργήσουν στο εργαστήριο τμήμα της ανθρώπινης γνάθου, χρησιμοποιώντας ενήλικα ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα. Όπως λένε είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται με ακρίβεια ένα τόσο σύνθετο και κανονικού μεγέθους οστό, ενώ η τεχνική τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν και άλλα.

Τα 10 πιο «επικίνδυνα» τρόφιμα για δηλητηρίαση Οι 10 πιο επικίνδυνες τροφές για την πρόκληση δηλητηριάσεων και δημιουργία διαταραχών στην υγεία του καταναλωτή παρουσιάζονται σε έκθεση που δημοσιεύθηκε από αναγνωρισμένο επιστημονικό κέντρο των ΗΠΑ. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται φρούτα και τα λαχανικά.

Απαγόρευση «αρωματικών» τσιγάρων σε ΗΠΑ και Καναδά Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) καθώς και η κυβέρνηση του Καναδά απαγόρεψαν την κυκλοφορία αρωματικών τσιγάρων.

Έφτιαξαν τρισδιάστατο χάρτη του DNA Νέα στοιχεία για τη ρύθμιση της λειτουργίας του γενετικού υλικού μας υπόσχεται να προσφέρει η δημιουργία της οπτικοποιημένης τρισδιάστατης δομής που επιτρέπει στο ανθρώπινο DNA να «πακετάρεται» μέσα στα κύτταρα.

Ελπιδοφόρα μηνύματα από το Γαστρεντερολογικό Συνέδριο Σε φάρμακα διαφορετικής...φιλοσοφίας ελπίζουν οι γιατροί, τα οποία έχουν ριχτεί στη μάχη κατά των μορφών καρκίνου του πεπτικού. Η επιμήκυνση της επιβίωσης και καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών είναι το «στοίχημα» της στοχευμένης θεραπείας.

«Η ψυχική υγεία είναι δικαίωμα όλων μας» Οι ηλικιωμένοι, οι άνεργοι, οι φτωχοί και οι άνθρωποι με ευαίσθητη σωματική και ψυχική υγεία: αυτοί είναι οι εύκολοι στόχοι των ψυχιατρικών προβλημάτων, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ιός ευθύνεται για την «γρίπη των γιάπις» Ένα μυστήριο που χρονολογείται από τον προηγούμενο αιώνα πιστεύουν ότι έλυσαν αμερικανοί επιστήμονες. Πραγματοποιώντας μελέτη με 319 εθελοντές διαπίστωσαν ότι τα δύο τρίτα όσων έπασχαν από σύνδρομο χρονίας κοπώσεως ήταν μολυσμένοι με έναν συγκεκριμένο ιό - ένα εύρημα που ανοίγει τον δρόμο να βρεθεί επιτέλους θεραπεία για μία νόσο που ταλαιπωρεί έναν στους 100 ενήλικες.

Οι αντιρυτιδικές που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου Αρκετές από τις αντιρυτιδικές κρέμες που χρησιμοποιούνται ευρέως μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνο του δέρματος, σύμφωνα με την Αμερικανική Συμμαχία για την Πρόληψη του Καρκίνου.

Παχυσαρκία προκαλούν τα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα Συχνές ψυχικές διαταραχές, όπως είναι η μελαγχολία και η κατάθλιψη, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας. Μάλιστα άτομα που βιώνουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια καταθλιπτικόμορφης διάθεσης, έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα.

Έφαγε χάμπουργκερ και έμεινε παράλυτη Ο εφιάλτης της Στέφανι Σμιθ άρχισε ένα κυριακάτικο απόγευμα πριν από δύο χρόνια με το κλασικό αμερικανικό μπάρμπεκιου: χάμπουργκερ, πατάτες και σαλάτα. Σήμερα, η 22χρονη δασκάλα χορού από τη Μινεσότα είναι παράλυτη, έχοντας πέσει θύμα στη ρώσικη ρουλέτα μιας βιομηχανίας η οποία δεν υπόκειται σε κανέναν έλεγχο.

Τα ψηλά τακούνια πληγώνουν για πάντα τα πόδια Μερικές γυναίκες λατρεύουν τα παπούτσιά τους τόσο πολύ, ώστε θυσιάζουν τα πόδια τους για πάντα. Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας νέας μελέτης, η οποία έδειξε πως όσες φορούν ψηλά τακούνια μια ζωή, υποφέρουν τα πάνδεινα μετά τα 60 τους...

Η απώλεια της όρασης οξύνει τις άλλες αισθήσεις Πόσες φορές έχετε ακούσει ότι οι τυφλοί έχουν οξυμένες τις άλλες αισθήσεις τους; Η άποψη αυτή είναι τόσο ευρέως διαδεδομένη, ώστε έχει αποτελέσει θέμα σε πολλές χολιγουντιανές παραγωγές, όπως η ταινία «DareDevil» του 2003. Μελέτες δείχνουν ότι η ιστορία αυτή είναι περισσότερο αλήθεια παρά μύθος.

Μας πονάει η οικονομική κρίση - κυριολεκτικά... Η οικονομική κρίση και οι ψυχικές πιέσεις που τη συνοδεύουν προκαλούν οξείς σωματικούς πόνους σε πάρα πολλούς ενηλίκους σύμφωνα με μία νέα δημοσκόπηση, η οποία έδειξε πως περισσότεροι από δύο στους τρεις συμμετέχοντες αποδίδουν κάθε είδους σωματικό άλγος στα οικονομικά προβλήματά τους.

«Κλειδί» το αδυνάτισμα για νύχτες χωρίς άπνοια Οι πάσχοντες από υπνική άπνοια, οι οποίοι διαθέτουν περιττά κιλά, μπορεί να τριπλασιάσουν τις πιθανότητες να απαλλαγούν από τα προβλήματα στον ύπνο τους εάν αδυνατίσουν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η σκληρή προπόνηση ρίχνει τον αιματοκρίτη στους άνδρες Η συστηματική άσκηση κάνει καλό στην υγεία, αλλά προσοχή: μία νέα μελέτη έδειξε ότι οι νεαροί άνδρες που γυμνάζονται πολύ σκληρά κινδυνεύουν να παρουσιάσουν χαμηλό αιματοκρίτη και ανεπάρκεια σιδήρου. Γιατί; Ίσως διότι υφίστανται βλάβες στα ερυθρά αιμοσφαίρια λόγω των ασυνήθιστα υψηλών επιπέδων φυσικής δραστηριότητας.

Καρδιά: Η θεραπεία της Ελίζαμπεθ Τέιλορ Η νέα, μη χειρουργική μέθοδος για επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας, η οποία πρόκειται να εφαρμοστεί στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ, βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, αλλά έχει ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Η μέθοδος, κατά την οποία οι επιστήμονες τοποθετούν ένα κλιπ (σαν μανταλάκι) στη βαλβίδα, ονομάζεται Mitraclip.

Διατροφή και άσκηση διώχνουν την οστεοπόρωση Κόψτε από παιδιά το αλάτι για να έχετε γερά οστά και κάνετε τάι τσι για να προλάβετε τις συνέπειες της οστεοπόρωσης! Αυτά είναι μερικά από τα νέα επιστημονικά ευρήματα σχετικά με τη νόσο που προσβάλλει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ελληνίδες.

Φάρμακο και για την καρδιά το βιάγκρα Το βιάγκρα και τα άλλα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία προστατεύουν μακροπρόθεσμα από καρδιακά εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Νέες επιστημονικές μελέτες - μεταξύ των οποίων και ελληνικές, που βραβεύθηκαν σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό - δείχνουν ότι η μακροχρόνια χρήση των χαπιών του σεξ βελτιώνει τη λειτουργικότητα των μεγάλων αρτηριών. Δύο μάλιστα από αυτά τα φάρμακα έχουν ήδη εγκριθεί για την αντιμετώπιση της πνευμονικής υπέρτασης, ενώ μελετώνται και για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας. Παράλληλα, οι έρευνες δείχνουν ότι οι διαταραχές στη στύση κρούουν συχνά τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία της καρδιάς σε άνδρες που δεν έχουν ακόμα καρδιολογικά συμπτώματα.

Σημαντική για την επιβίωση η μαστογραφία Οι γυναίκες οι οποίες δεν έχουν ποτέ υποβληθεί σε μαστογραφία είναι πολύ πιθανότερο να καταλήξουν από τη νόσο σε σύγκριση με τις γυναίκες που υποβάλλονται τακτικά στην εξέταση, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση αμερικανών επιστημόνων.

Νόμπελ Χημείας 2009 για το «εργοστάσιο πρωτεϊνών» Ένας Βρετανός, ένας Αμερικανός και μία Ισραηλινή μοιράζονται το φετινό βραβείο Νόμπελ Χημείας για τη συμβολή τους στην αποκάλυψη της λειτουργίας των ριβοσωμάτων, η οποία είχε σημαντικές επιπτώσεις στην εξέλιξη των αντιβιοτικών.

Αναγεννήθηκε το κρανίο άντρα μετά από 50 χρόνια Ένας συνταξιούχος Βρετανός ο οποίος είχε πάθει τροχαίο πριν από 50 χρόνια και είχε χάσει μεγάλο μέρος του κρανίου του, ανακάλυψε τώρα ότι το οστό έχει αναγεννηθεί από μόνο του - μια εξέλιξη που θεωρείται εξαιρετικά σπάνια για τους ενήλικες.

Μας κουφαίνουν τα κάμπριο! Το να οδηγεί κανείς το κάμπριό του με κατεβασμένη την κουκούλα και μεγάλη ταχύτητα μπορεί να είναι in, αλλά έχει μια απρόσμενη συνέπεια: μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και - το χειρότερο - μόνιμες βλάβες στην ακοή. Γιατί; Η απάντηση κρύβεται στον συνδυασμένο θόρυβο της μηχανής, του δρόμου, της κίνησης και του αέρα.

Καρδιαγγειακά επεισόδια: ένας ύποπτος στο...μικροσκόπιο Έναν σοβαρό ύποπτο εντόπισαν οι επιστήμονες, γεγονός που τους κάνει να τον παρακολουθούν...στενά: όπως προκύπτει από πρόσφατα δεδομένα, τριπλάσιο κίνδυνο για οξύ ισχαιμικό επεισόδιο διατρέχουν όσοι έχουν σε υψηλά επίπεδα την «Λιποπρωτεινική φωσφολιπάση Α2».

Επιστρατεύουν κινούμενα σχέδια κατά της παχυσαρκίας Μία πρωτότυπη καμπάνια κατά της παχυσαρκίας πρόκειται να κάνει το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας, αφού μελετά να χορηγήσει τη δημοφιλή σειρά κινουμένων σχεδίων για ενήλικες «The Simpsons», προκειμένου οι πρωταγωνιστές να τρώνε υγιεινά και να ασκούνται.

Το ποδόσφαιρο η καλύτερη άσκηση για... τις γυναίκες Ιδιαίτερα ευεργετικό είναι το ποδόσφαιρο για τις γυναίκες, αφού σύμφωνα με νέα μελέτη του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, όσες παίζουν ποδόσφαιρο είναι πιο δυνατές και έχουν καλύτερη καρδιακή λειτουργία συγκριτικά με όσες συνηθίζουν ασχολούνται με κάποιο άλλο άθλημα.

Ευάλωτη στους δυνατούς ήχους η ακοή των ανδρών Οι άντρες - ιδίως οι παντρεμένοι - έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να υποστούν απώλεια της ακοής λόγω δυνατών θορύβων, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Υπάρχουν όμως και καλά νέα: μία άλλη μελέτη έδειξε πως αν τρώνε αρκετό φολικό οξύ ή παίρνουν συμπληρώματα, μπορεί και να την σώσουν...

«Φάρμακο» για την κατάθλιψη η μεσογειακή διατροφή Η ακολούθηση των επιταγών της μεσογειακής διατροφής μπορεί να αποτρέψει την κατάθλιψη, σύμφωνα με μία ισπανική μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 10.000 ενήλικες. Όπως έδειξε, η κατάθλιψη ήταν κατά 30% λιγότερο πιθανή σε όσους έτρωγαν πολλά λαχανικά, φρούτα και δημητριακά, και λίγο κρέας.

«Κοκτέιλ» φαρμάκων μειώνει κατά 80% τα εμφράγματα Οι ασθενείς υψηλού κινδύνου που παίρνουν συνδυασμό τριών παλιών καρδιολογικών φαρμάκων (μιας στατίνης, ενός χαπιού για την υπέρταση και χαμηλή δόση ασπιρίνης)μπορούν να μειώσουν κατά 80% τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.

Βρέθηκε το γονίδιο των μεταστάσεων του καρκίνου Βρετανοί επιστήμονες εντόπισαν ένα γονίδιο το οποίο σχετίζεται με περισσότερα από τα μισά κρούσματα καρκίνου του μαστού, καθώς και με πολλούς καρκίνους των εντέρων, του προστάτη, των ωοθηκών και τηςουροδόχου κύστεως. Το γονίδιο λέγεται NRG1 και ο εντοπισμός του πιστεύεται ότι θα δώσει πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο εξάπλωσης του καρκίνου.

Και... αφροδισιακές, οι βουλευτικές εκλογές 2009! Στο... σεξ το έριξαν από την χαρά τους οι Έλληνες, αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών! Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας έρευνας που έγινε τις τελευταίες μέρες του Σεπτεμβρίου και έδειξε πως το ερωτικό θερμόμετρο των ανδρών ηλικίας 18 έως 45 ετών στην χώρα μας βρισκόταν στο κόκκινο, λόγω των επερχόμενων εκλογών!

Τα παιδιά μας θα ζήσουν ως τα 100 Περισσότερα από ένα στα δύο παιδιά που γεννήθηκαν στη Δύση από το 2000 και μετά, θα ζήσουν έως τα 100 τους χρόνια - και μάλιστα θα ζήσουν καλά, με λιγότερα προβλήματα υγείας και λιγότερους περιορισμούς στην καθημερινή τους ζωή απ' ό,τι εμείς. Αν μάλιστα φροντίσουν να δουλεύουν λιγότερο απ' ό,τι σήμερα ισχύει, μπορεί το προσδόκιμο της ζωής τους να αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Η γρίπη στις εγκύους «χτυπάει» τα παιδιά Τα παιδιά των γυναικών οι οποίες είχαν προσβληθεί από γρίπη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης φαίνεται πως έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Οι έγκυοι ανήκουν στις ομάδες που συνιστάται να εμβολιαστούν άμεσα με το πανδημικό αντιγριπικό εμβόλιο.

Οι αδύνατοι φίλοι μάς... σπρώχνουν στο φαγητό! Αυτός ο φίλος σας που τρώει τα πάντα αλλά παραμένει αδύνατος σαν... στέκα, δεν είναι απλώς εκνευριστικός. Μπορεί άνετα να χαλάει και την σιλουέτα σας αφού - σύμφωνα με μία νέα μελέτη - όταν τον βλέπετε να τρώει ανεξέλεγκτα, έχετε την ακατανίκητη επιθυμία να κάνετε το ίδιο!

Πόσο ωφελούν τα προβιοτικά Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που συμβάλλουν στην ισορροπία της εντερικής χλωρίδας και την ενίσχυση της αντίστασης του οργανισμού σε επιβλαβή μικρόβια. Τα διαφορετικά είδη και στελέχη τους έχουν διαφορετικά οφέλη για την υγεία, επισημαίνουν αμερικανοί ειδικοί.

Μόνα στο σπίτι... και υπέρβαραΤ α παιδιά των εργαζόμενων μητέρων είναι λιγότερο υγιή και έχουν περισσότερες πιθανότητες να υιοθετήσουν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και έναν πιο καθιστικό τρόπο ζωής σε σύγκριση με τα παιδιά μητέρων οι οποίες δεν εργάζονται, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Και... κρυολόγημα φέρνει η έλλειψη ύπνου Μελέτες έχουν δείξει ότι ο κακός ύπνος και η επιρρέπεια στα κρυολογήματα και τις ιώσεις πάνε μαζί - μία συσχέτιση που οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αντανακλά τον ρόλο που παίζει ο ύπνος στη διατήρηση της άμυνας του οργανισμού. Πόσος ύπνος χρειάζεται; Από 8 ώρες και πάνω.

Αιτία διαζυγίου το ποτό και το τσιγάρο Ο γάμος μπορεί να κινδυνεύει εάν μόνον ο ένας πίνει ή/και καπνίζει, προειδοποιούν Αμερικανοί ερευνητές. Αν, όμως, οι συνήθειες όσον αφορά το ποτό και το τσιγάρο είναι παρόμοιες, ο κίνδυνος απομακρύνεται.

Ευάλωτες οι ηλικίες κάτω των 5 ετών στις δηλητηριάσεις Ιδιαίτερα ευάλωτα στις δηλητηριάσεις είναι τα μικρά παιδιά. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων, το 79% των δηλητηριάσεων στις ηλικίες κάτω των 14 ετών συμβαίνουν σε παιδιά ηλικίας 1 έως 5 ετών.

Φάρμακο-ασπίδα για τα εγκεφαλικά Τα αποτελέσματα μελέτης για σημαντική μείωση του κινδύνου εγκεφαλικών επεισοδίων και συστηματικών εμβολικών επεισοδίων σε άτομα που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή με τη χορήγηση του άμεσου αναστολέα της θρομβίνης dabigatran etexilate παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας που έγινε πρόσφατα στη Βαρκελώνη.

Νέα όπλα κατά του καρκίνου του μαστού Νέα αποτελεσματικά φάρμακα, διαγνωστικά μηχανήματα για αναίμακτες βιοψίες και γονιδιακές μέθοδοι για την πρόγνωση της νόσου, αποτελούν τις τελευταίες εξελίξεις στην αντιμετώπιση του πιο συχνού γυναικείου καρκίνου. Ο καρκίνος αυτός συνεχίζει, όμως, να αυξάνεται στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με την ευκαιρία του Παγκόσμιου Μήνα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού, έλληνες ειδικοί ενημερώνουν για τις νέες εξελίξεις στην πρόληψη, στη διάγνωση και στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

«Γερά ποτήρια» οι Έλληνες έφηβοι Αυξητική τάση παρουσιάζει η χρήση αλκοόλ από τους εφήβους παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση οινοπνευματωδών στο γενικό πληθυσμό της Ελλάδας έχει αρχίσει να μειώνεται την τελευταία δεκαετία. Μάλιστα προτιμούν τα «βαριά» ποτά και μεθυσμένοι κάνουν σεξ χωρίς προφυλακτικό.

Δυσοίωνο το μέλλον των παχύσαρκων γυναικών Τα περιττά κιλά στα 40 και στα 50 μπορεί να κάνουν πολύ δύσκολη τη ζωή όταν γεράσουμε, λόγω χρόνιων προβλημάτων υγείας και διαταραγμένης νοητικής κατάστασης, προειδοποιούν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Μας «θερίζουν» τα μυοσκελετικά προβλήματα Τα μυοσκελετικά προβλήματα, όπως ο πόνος στη μέση, ευθύνονται για τις μισές σχεδόν αναρρωτικές άδειες που χορηγούνται ετησίως στους εργαζομένους της Ευρώπης, αναφέρει ένας συμβουλευτικός οργανισμός για επιχειρήσεις.

Τις δομές του εγκεφάλου «χτυπάει» το στρες Ακόμη και τη δομή του εγκεφάλου μπορεί να αλλάξει το χρόνιο στρες, δημιουργώντας νέες συνδέσεις στα νευρωνικά δίκτυα του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να «χτυπάει» ακόμη στο κέντρο λήψης αποφάσεων.

Η οικονομική κρίση μπορεί και να ωφελεί την υγεία! Η οικονομική κρίση μπορεί να έχει σημαντικό ψυχικό κόστος, ωστόσο σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη μπορεί τελικά να κάνει καλό στην υγεία! Και αυτό, διότι αυξάνει τα χρόνια και την ποιότητα της ζωής.

Προβλήματα υγείας αναπτύσσουν τα παιδιά εργαζόμενων μητέρων Ανθυγιεινές συνήθειες αποκτούν τα παιδιά των εργαζόμενων μητέρων που αργότερα εξελίσσονται σε «κακή υγεία» ενώ οι μητέρες που ασχολούνται τον απαραίτητο χρόνο με την ανάπτυξη των παιδιών τους «μεγαλώνουν γερά παιδιά»!

Ο διαβήτης παράγοντας κινδύνου για αρρυθμία O διαβήτης αποτελεί σημαντικό παράγοντα κίνδυνο για την ανάπτυξη μίας συχνής πάθηση του καρδιακού ρυθμού που ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή. Μάλιστα η επιπλοκή αυτή «προτιμά» τις γυναίκες.

«Κόβουν» τη φωνή από τηλέφωνα και mp3 Μέτρα κατά της υψηλής έντασης στα mp3 players και τα κινητά τηλέφωνα υιοθέτησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κι αυτό διότι η υπερβολική έκθεση στις υψηλές εντάσεις συνεπάγεται κινδύνους για την υγεία, όπως βλάβη στην ακοής.

Τα παιδιά δεν ξεχνούν τα ψέματα των γονιών Ακόμη και τα αθώα ψέματα που λένε οι γονείς κάνουν κακό στα παιδιά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας αμερικανικής έρευνας, η οποία έδειξε πως κι αν ακόμη οι γονείς λένε ψέματα «για το καλό του παιδιού», χάνουν τελικά την εμπιστοσύνη του.

Η γυμναστική προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη Η συστηματική άσκηση μπορεί να προστατεύει τους άντρες από τον καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 190 άνδρες. Η μελέτη έδειξε πως όσο περισσότερο γυμνάζονταν, τόσο μειώνονταν οι πιθανότητές τους να αναπτύξει τον καρκίνο αυτό, ο οποίος είναι ένας από τους πιο συχνούς στους άνδρες.

SΟS ειδικών για αντισυλληπτικά χάπια Εξαιτίας των αντισυλληπτικών χαπιών Υaz και Υasmin της Βayer μπορεί οι γυναίκες να κινδυνεύουν περισσότερο από θρόμβους στο αίμα, εγκεφαλικά και άλλα προβλήματα υγείας. Ωστόσο τα αντίθετα συμπεράσματα παρουσιάζει μια μεγάλη ευρωπαϊκή υγειονομική μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Βayer.

«Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι ανίκητος» Περίπου 6.000 άτομα κάθε ηλικίας, γυναίκες που νίκησαν τον καρκίνο, φίλοι και συγγενείς έλαβαν μέρος στην πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών με Μαρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής» να φέρουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το «Susan G. Κomen Race for the Cure Series».

Βιάγκρα: 10 χρόνια σεξ για όλους Δέκα χρόνια κυκλοφορίας συμπλήρωσε χθες η πρώτη αγωγή για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας στην Ελλάδα και όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν ικανοποίησε μόνο τους άνδρες αλλά και τις γυναίκες. Ωστόσο, τόσο το βιάγκρα όσο και τα άλλα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία θα πρέπει λαμβάνονται μόνο με συμβουλή γιατρού.

Οι σεφ προτείνουν... ντελίβερι και λάιτ! Μπορεί ένα πιάτο καρμπονάρας να είναι τόσο ελαφρύ, ώστε να το φάει για μεσημεριανό ένας σκληρά εργαζόμενος και να μη βαρύνει; «Ναι» απαντούν κατηγορηματικά οι σεφ, οι οποίοι έχουν μπει πιο δυναμικά από ποτέ στο υγιεινό ντελίβερι. Το σκεπτικό τους στηρίζεται στην απλή λογική: όλοι έχουν ανάγκη από ένα λάιτ πιάτο, που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τη γεύση των πιο παχυντικών προτάσεων!

Η έλλειψη ύπνου προκαλεί (και) κατάθλιψη Είναι γνωστό πως κάποιος που πάσχει από κατάθλιψη, σχιζοφρένεια ή άλλη ψυχική διαταραχή δεν κοιμάται καλά ή δεν κοιμάται καθόλου, ως αποτέλεσμα της ασθένειάς του. Τι θα λέγατε αν συνέβαινε το αντίθετο; Δηλαδή, αν η έλλειψη ύπνου είναι αυτή που προκαλεί την κατάθλιψη;

Μικρές αλλαγές για γερή καρδιά Ο σύγχρονος τρόπος ζωής βλάπτει σοβαρά τον οργανισμό μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η στεφανιαία νόσος και τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν στις μέρες μας την πρώτη αιτία θανάτου του σύγχρονου ανθρώπου.

Η έλλειψη ύπνου μετά τα 40 προκαλεί Αλτσχάιμερ Αν έχετε περάσει τα 40, καλό είναι να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να κοιμάστε καλά και αρκετά το βράδυ. Μία νέα μελέτη δείχνει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλεί ορισμένες χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο, που έχουν ως συνέπεια την ανάπτυξη νόσου του Άλτσχαϊμερ αργότερα στη ζωή.

Πέντε χιλιάδες θάνατοι το χρόνο από αλκοόλ στην Ελλάδα Περίπου 200.000 άτομα στην Ελλάδα πάσχουν από αλκοολική εξάρτηση, 5.000 θάνατοι το χρόνο οφείλονται σε αιτίες που σχετίζονται με την κατάχρηση αλκοόλ, ενώ το 30% των έφηβων μαθητών πίνει αλκοόλ περισσότερες από 20 φορές το χρόνο, σύμφωνα με νέα στοιχεία.

Εμβόλιο μειώνει τη μετάδοση του AIDS Ένα πειραματικό εμβόλιο για το AIDS φαίνεται για πρώτη φορά, από τις κλινικές δοκιμές, ότι σταματάει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό του HIV που προκαλεί το AIDS. Το εμβόλιο δοκιμάστηκε σε 16.000 εθελοντές και δείχνει να μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης κατά 33%.

Διώξτε άγχος και κιλά χορεύοντας! Το σουίνγκ, το μπούτο, ο χορός στον στύλο και ξέφρενοι αφρικάνικοι χοροί βοηθούν τους ερασιτέχνες χορευτές να εκτονωθούν, να αποκτήσουν καλή φυσική κατάσταση και σταδιακά να απαλλαγούν από τα περιττά τους κιλά, αποκτώντας αδύνατο και σφριγηλό σώμα.

Η κατάθλιψη βλάπτει σοβαρά την καρδιά Ένας στους πέντε ανθρώπους που επιβιώνει από το έμφραγμα υποφέρει από σοβαρή κατάθλιψη μέσα σε λίγες εβδομάδεςκαι εάν δεν την ξεπεράσει μέσα σε ένα εξάμηνο, διατρέχει σημαντικό κίνδυνο να πάθει νέο έμφραγμα ή και να χάσει τη ζωή του ακόμα σε λίγα χρόνια, αναφέρει η επιθεώρηση «Αρχεία Γενικής Ψυχιατρικής».

Κακός συνδυασμός ο πολύς καφές με το κρέας Οι άνθρωποι που πίνουν πολλούς καφέδες και ταυτοχρόνως καταναλώνουν πολύ κρέας και λίπη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν μια συνηθισμένη μορφή καρδιακής αρρυθμίας, αναφέρουν Ιταλοί ερευνητές.

Σωτήριος έλεγχος πριν από τα σπορ Oι ανήλικοι αθλητές πρέπει να ελέγχονται με καρδιογράφημα για να εντοπίζονται εγκαίρως τυχόν καρδιολογικές διαταραχές που αυξάνουν τον κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους αιφνιδίως κατά τη διάρκεια της άσκησης, αναφέρει η «Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητιατρικής».

«Κλειδί» για την υγεία της καρδιάς η ήπια άσκηση Απαραίτητη είναι η φυσική δραστηριότητα για την προστασία της καρδιάς και των αγγείων, σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες. Ωστόσο, λίγοι είναι όσοι γυμνάζονται συστηματικά - ακόμα και μεταξύ των καρδιοπαθών, μόνο το 20% ασκούνται επαρκώς.

Ο ύπνος «θρέφει» και την καρδιά Έναν ακόμα λόγο για να κοιμόμαστε καλά το βράδυ ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι μία έξτρα ώρα ύπνου το βράδυ μπορεί να ωφελήσει την καρδιά όσο και το να μειώσει ένας υπερτασικός την πίεσή του στα φυσιολογικά όρια!

Ελπίδες από νέα θεραπεία για το μελάνωμα Επιστήμονες αναφέρουν ότι ανέπτυξαν ένα νέο φάρμακο που μπορεί να θέσει υπό έλεγχο την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, το μελάνωμα, παρατείνοντας τη ζωή ασθενών με προχωρημένο στάδιο της νόσου.

Όχι λένε οι Ελληνίδες στην αντισύλληψη Επτά στις δέκα γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας έχουν βιώσει προσωπικά ή σε κοντινό τους πρόσωπο την εμπειρία της έκτρωσης. Ο λόγος σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πως οι γυναίκες στην χώρα μας γυρίζουν την πλάτη τους στην αντισύλληψη, με αποτέλεσμα να «παγιδεύονται» σε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Μην αφήνετε το μωρό να κλαίει όλη τη νύχτα Πώς να κάνετε το μωρό σας να κοιμηθεί όταν η μέθοδος «αφήστε το να κλάψει», η μοναδική που γνωρίζουν οι περισσότεροι γονείς, είναι τόσο ανελέητη; Κι όμως, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ιντεπέντεντ» υπάρχουν λιγότερο σκληροί τρόποι, όπως βεβαιώνει μια εξαντλημένη μητέρα ενός μωρού 15 μηνών.

Η ηχορρύπανση ανεβάζει την πίεση Αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει υπέρταση διατρέχει σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες που ζουν σε μεγάλες πόλεις λόγω της έκθεσης σε υψηλά επίπεδα θορύβου. Αυτό προκύπτει από τα συμπεράσματα μεγάλης έρευνας για τις επιπτώσεις της ηχορρύπανσης στην υγεία και τις μετρήσεις που κατά καιρούς έχουν πραγματοποιηθεί σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας και σε μεγάλους δήμους της χώρας.

Οι διακοπές μειώνουν τους θανάτους Οι διακοπές μας κρατούν ζωντανούς, επιβεβαιώνει μελέτη Ελλήνων επιστημόνων που δημοσιεύεται σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση CMAJ.

Η απαγόρευση του καπνίσματος κάνει καλό στην καρδιά Η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους και εργασιακούς χώρους μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των εμφραγμάτων και μάλιστα πολύ πιο σύντομα από ότι αναμενόταν από τους ειδικούς, σύμφωνα με δύο νέες αμερικανικές μελέτες.

Το σώμα προδίδει τις σκέψεις μας Μια σφιχτή χειραψία δημιουργεί την αίσθηση φιλικού και εγκάρδιου ανθρώπου. Αν κάποιος έχει τα χέρια του σταυρωμένα μπροστά από τον κορμό του σώματος του, ο συνομιλητής του νομίζει πως νιώθει ότι απειλείται και παίρνει αμυντική στάση. Όταν καλύπτει με το χέρι του το στόμα ή δένει σφιχτά τα χέρια του, πιθανόν να θεωρηθεί ανήσυχος.

«Σ΄αγαπάω αλλά μόνο όταν δεν κάνεις αταξίες» Πριν από 50 χρόνια και πλέον, ο ψυχολόγος Καρλ Ρότζερς είπε ότι το να αγαπάμε απλώς τα παιδιά μας δεν είναι αρκετό. Και τόνισε ότι πρέπει να τα αγαπάμε άνευ όρων γι΄ αυτό που είναι, όχι γι΄ αυτό που κάνουν.

Φτιάχνουν Viagra σε κρέμα Ένα ασφαλέστερο βιάγκρα θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν οι χρήστες του διάσημου σκευάσματος για τη στυτική δυσλειτουργία, καθώς το μπλε χάπι αναμένεται να κυκλοφορήσει και σε κρέμα.

Τσιγάρο και αλκοόλ «κόβουν» 10 χρόνια από τη ζωή των ανδρών Η έρευνα είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ, καθώς οι ειδικοί παρακολούθησαν 19.000 άνδρες επί 40 χρόνια. Το αποτέλεσμα δεν προκαλεί έκπληξη: το κάπνισμα και το αλκοόλ κόβουν 10 χρόνια από τη ζωή μας.

Αλτσχάιμερ: η πρόληψη αρχίζει στα 40 Τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιάζονται οι μελέτες που δείχνουν πως ό,τι βλάπτει την καρδιά (δηλαδή η αυξημένη χοληστερίνη, το υψηλό σάκχαρο, τα περιττά κιλά, το κάπνισμα και η αυξημένη πίεση) πλήττουν τελικά και τον εγκέφαλο, αυξάνοντας τον κίνδυνο να αναπτύξουμε μεγαλώνοντας νόσο του Άλτσχαϊμερ ή άλλη μορφή άνοιας.

Βοηθά την καρδιά η κατανάλωση σοκολάτας Σουηδοί ερευνητές βρήκαν στοιχεία που δείχνουν ότι όσοι τρώνε σοκολάτα έχουν αυξημένα ποσοστά επιβίωσης έπειτα από καρδιακή προσβολήκαι είναι πιθανό όσο περισσότερο τρώνε τόσο καλύτερα να είναι η υγεία τους.

Μη φοβάστε τα θαλασσινά Τελικά έφταιγαν τα στρείδια. Υγειονομικοί αξιωματούχοι αποφάνθηκαν ότι τα μολυσμένα από νερά υπονόμου οστρακοφόρα ήταν αυτά που δηλητηρίασαν τον Φεβρουάριο τους πελάτες του διάσημου βρετανικού εστιατορίου Fat Duck, στο Μπρέι του Μπερκσάιρ. Πώς όμως μπορούμε να τρώμε θαλασσινά χωρίς να κινδυνεύουμε;

«Κλειδί» για το αδυνάτισμα το πρωινό με δημητριακά και φρούτα Το πρωινό μπορεί όντως να είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας όταν το ζητούμενο είναι το αδυνάτισμα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Επιστήμονες διαπίστωσαν πως όσοι λαμβάνουν τις μισές θερμίδες της ημέρας το πρωί, χάνουν πολύ περισσότερο βάρος απ' ό,τι όσοι τις μοιράζουν σχεδόν εξίσου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Βρέθηκε το γονίδιο της αντοχής στην ινσουλίνη Επιστήμονες από τον Καναδά εντόπισαν σε μελέτη με 6.000 εθελοντές ένα γονίδιο που αυξάνει την αντοχή των ιστών του σώματος στην ινσουλίνη και έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αναφέρει η Επιθεώρηση «Νature Genetics».

Αντισηπτικό το έλαιο κανέλας Σε μια εποχή που όλοι φοβούνται τα μικρόβια και τις αρρώστιες, οτιδήποτε προωθείται ως προϊόν που σκοτώνει τα μικρόβια θεωρείται μάννα εξ ουρανού. Πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, όμως, ο ισχυρισμός ότι το έλαιο κανέλας έχει ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες; Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι έχει ισχυρή επιστημονική βάση.

Οι ψηλοί ζουν καλύτερα Oι ψηλοί άντρες ζουν καλύτερα και απολαμβάνουν περισσότερο τη ζωή τους, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, οι οποίοι πήραν συνεντεύξεις σε περισσότερους από 454.000 ανθρώπους ηλικίας 18 ετών και άνω, ρωτώντας τους για το ύψος και τη ζωή τους.

   


active³ 4.7 · © 2000 - 2013 IPS Ltd · Όροι χρήσης