Οι Δέκα Εντολές
Mailing list

Δώστε μας το e-mail σας και μείνετε ενήμεροι...

Είσοδος μελών

English  
17/01/2019 02:00

Οι Δέκα Εντολές


 

Οι Δέκα Εντολές

 

Οι Δέκα Εντολές από πνευματικής άποψης
 - ένα θετικό πρόγραμμα ζωής.
Ο Θεός αποκαλύπτεται ξανά και σήμερα.   Ο Εσώτερος Δρόμος "Πιο κοντά σε Σένα, Θεέ μου".

 


Οι Δέκα Εντολές είναι μια προσφορά βοήθειας του Θεού προς τους ανθρώπους, μια προσφορά για μια "συνεργασία" μεταξύ του Θεού και των ανθρώπων, με σκοπό την ανοδική εξέλιξη της ανθρωπότητας. Αυτή η προσφορά ισχύει ακόμα και σήμερα. Ας εξετάσουμε αυτές τις "Δέκα Εντολές" από κοντά:   

                                         

 

 

 

Εγώ είμαι ο Κύριος, ο Θεός σου. Δεν θα πρέπει
 να έχεις άλλους θεούς εκτός από Εμένα!

Ο Θεός μας λέει με την πρώτη αυτή εντολή ότι είναι κοντά μας και ότι μπορούμε να έλθουμε σ' Αυτόν με όλα όσα μας απασχολούν. Μας λέει ότι δεν θα πρέπει να προσκολληθούμε εξωτερικά πουθενά, ούτε σε ανθρώπους ούτε σε πράγματα που μας περιβάλλουν ή με τα οποία έχουμε περιβάλει τους εαυτούς μας, που συχνά κάνουμε θεούς, όπως τη ή το σύζυγο, τα παιδιά, ινδάλματα, την περιουσία, τα πάθη... Το στήριγμα και επίσης το θεμέλιο της ζωής μας είναι σε τελευταία ανάλυση μόνο Εκείνος που είναι μέσα μας και που διατηρεί τα πάντα.

                                        

 

 


Δεν θα πρέπει να καταχράσαι το όνομα του Θεού σου!

Δεν θα πρέπει απερίσκεπτα και αδιάφορα να περνούμε την ημέρα, αλλά να συνειδητοποιούμε κάθε στιγμή ότι ο Θεός είναι παρών: μέσα στους συνανθρώπους μας, μέσα στη φύση, μέσα στους ίδιους τους εαυτούς μας. Η δεύτερη εντολή θα μπορούσε επίσης να μας κάνει να διερωτηθούμε κάθε μέρα εκ νέου: σέβομαι το Θεό μέσα στα πάντα και ζω ανάλογα;                                

                                         

 


Να ενθυμάσαι το Σάββατο και να το κρατάς ιερό!

Όσον αφορά αυτή την εντολή δεν πρόκειται ούτε για οκνηρία ούτε για "στρες στον ελεύθερο χρόνο", αλλά για το ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε συνειδητά το χρόνο για να κατανοήσουμε καλύτερα τους ίδιους τους εαυτούς μας, το νόημα της ζωής μας, τη σχέση μας με το Θεό και με τους συνανθρώπους μας. Η ημέρα της ανάπαυσης και της περισυλλογής είναι ένα πρώτο βήμα. Ο στόχος μας θα έπρεπε να είναι να γίνει η εργασία μας όλο και περισσότερο προσευχή, να αρχίζουμε κάθε μέρα με το Θεό και να αναπαυόμαστε μέσα Του και κατά την εργασία. Δεν χρειάζεται άραγε ο άνθρωπος ξανά και ξανά την περισυλλογή στο ουσιώδες, την αυτοπαρατήρηση, την εξέταση της συνείδησης;

                                         

 


Θα πρέπει να τιμάς τον πατέρα σου και τη μητέρα σου έτσι που
 να ευημερείς και να μακροημερεύεις πάνω στη γη! 

Εδώ σίγουρα δεν εννοούνται μόνο οι γονείς μας. Μα εκείνοι είναι οι πρώτοι άνθρωποι, με τους οποίους βρισκόμαστε σε επαφή σ` αυτή τη γη. Όποιος δεν σέβεται τους γονείς του και δεν τους έχει στην καρδιά του, μπορεί άραγε πραγματικά να σεβαστεί και να αγαπήσει τους συνανθρώπους του; Μπορεί να ζήσει σε αρμονία με τους νόμους που ο Θεός Πατέρας - Μητέρα μας έδωσε; Όποιος διάγει μια θετική ζωή απέναντι στους συνανθρώπους του, θα δεχτεί επίσης αυτό που έχει ανάγκη για τη ζωή του και ακόμα περισσότερο.

                                           

 


Δεν θα πρέπει να σκοτώσεις!

Ακόμη κι' αν η πέμπτη εντολή σε πολλές "σύγχρονες" Βίβλους αλλοιώθηκε ήδη στο να "δεν θα πρέπει να φονεύεις " - για να δικαιολογηθεί το σκότωμα, π.χ. στον πόλεμο - τα λεχθέντα του Ιησού της Ναζαρέτ αναφορικά μ' αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρα και ολοφάνερα: "Όποιος πιάνει μαχαίρι, με μαχαίρι θα πεθάνει".         
Η βία προκαλεί και πάλι βία και όποιος καταστρέφει μια άλλη ζωή, επιτίθεται σε τελευταία ανάλυση εναντίον του ίδιου του εαυτού του, επειδή τα πάντα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους. Μα ακόμα και κάθε σκέψη γεμάτη μίσος και που απορρίπτει τον πλησίον μας είναι κιόλας μια παράβαση αυτού του νόμου. Ο Ιησούς το εξέφρασε πολύ ξεκάθαρα στην επί του Όρους Ομιλία:
"Ακούσατε ότι ειπώθηκε στους αρχαίους: δεν θα πρέπει να σκοτώσεις ...Εγώ όμως σας λέγω: ο καθένας που έστω και μόνο οργίζεται εναντίον του αδελφού του, θα πρέπει να είναι ένοχος στην κρίση..."(Μτθ. 5,21). Η κρίση είναι ο νόμος της σποράς και του θερισμού, διότι: "Ό,τι σπέρνει ο άνθρωπος θα το θερίσει ο ίδιος", αν δεν αλλάξει έγκαιρα τον τρόπο σκέψης του και τη ζωή του.
Η πέμπτη εντολή αναφέρεται σ' ολόκληρη τη φύση, επίσης στους δεύτερους πλησίον μας, τα ζώα που δεν θα πρέπει να τα βασανίζουμε σαν πειραματόζωα ούτε να τα σφάζουμε για την προμήθεια τροφής.

                                           

 


Δεν θα πρέπει να μοιχεύσεις!

Η παράβαση της συζυγικής πίστης αρχίζει επίσης στο εσώτερό μας με τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Ο Ιησούς εξέφρασε και αυτό στην επί του Όρους Ομιλία: "Ακούσατε ότι ειπώθηκε: δεν θα πρέπει να μοιχεύσεις. Εγώ όμως σας λέγω: όποιος κοιτάζει μια γυναίκα για να την επιθυμήσει, έχει ήδη διαπράξει μοιχεία μ' αυτήν στην καρδιά του". (Μτθ. 5,27) 

                                            

 


Δεν θα πρέπει να κλέψεις!

Εδώ δεν εννοείται μόνο η εξωτερική κλοπή. Επίσης λόγω ισχυρών προσδοκιών που στρέφουμε προς τους συνανθρώπους μα, μπορούμε να τους φορτώνουμε με υπερβολικές απαιτήσεις, να τους κλέβουμε χρόνο και επιπλέον να τους αφαιρούμε δύναμη διαμέσου λογομαχιών και μακρών συζητήσεων για προβλήματα. Ο Θεός μας χάρισε τον εσώτερο πλούτο. Γιατί δεν τον αναπτύσσουμε και δεν αρχίζουμε να δίνουμε στον πλησίον μας αυτό που ως τώρα περιμέναμε από εκείνον; Ο χρυσός κανόνας σχετικά μ' αυτό είναι επίσης γραμμένος στην επί του Όρους Ομιλία και λέει: "Ό,τι θέλετε να σας κάνουν οι άλλοι, να το κάνετε εσείς οι ίδιοι πρώτα!"(Ματθ. 7,12)

                                               

 

 


Δεν θα πρέπει να δίνεις ψευδή μαρτυρία εναντίον του πλησίον σου!

Αν προσέξω κάτι που αφορά τον πλησίον, θα πρέπει να πάω κατευθείαν σ' αυτόν. Εάν δεν το κάνω, αλλά μιλώ με τρίτους για εκείνον, τότε δεν έχω ακόμα ανακαλύψει καθόλου το αντίστοιχο ελάττωμα σε μένα, ούτε το έχω ξεπεράσει. Μιλώ λοιπόν σε τελευταία ανάλυση για τον ίδιο τον εαυτό μου. Κατακρίνω και κρίνω τον εαυτό  

 

   

Δεν θα πρέπει να επιθυμήσεις τη γυναίκα του πλησίον σου!

 

και 10η

Δεν θα πρέπει να επιθυμήσεις τα υπάρχοντα του πλησίον σου!

Ακόμη κι' αν μπορεί να διαπιστωθεί ένα παρόμοιο μήνυμα στην έκτη και έβδομη εντολή, φαίνεται να είναι αρμόζουσα εδώ μια επανάληψη, επειδή όλα αυτά παρουσιάζουν ένα κύριο κακό: το να αναζητά κανείς την ευτυχία εξωτερικά, αντί στον ίδιο τον εαυτό του, στο Θεό που ζει μέσα μας. 

  Πως θα φαινόταν ο κόσμος σήμερα, αν η ανθρωπότητα είχε τηρήσει τις Δέκα Εντολές με συνέπεια; Μπορούμε σίγουρα να πούμε χωρίς υπερβολή ότι τα σύγχρονα παγκόσμια προβλήματα, όπως η πείνα, ο πόλεμος, οι ασθένειες και η καταστροφή του περιβάλλοντος δεν θα υπήρχαν πια... Οι Δέκα Εντολές αποτελούν ένα θετικό πρόγραμμα ζωής που ξαναβρίσκουμε σε βαθύτερη και διευρυμένη μορφή στην επί του Όρους Ομιλία (βλ. το ομώνυμο βιβλίο) και στις Δώδεκα Εντολές του Ιησού που έδωσε στους μαθητές Του:

 

 

______________________________________________  

Οι Δώδεκα Εντολές του Ιησού

Η Βίβλος της χριστιανοσύνης περιέχει τις Δέκα Εντολές του Θεού, που ο Μωυσής έφερε στην ανθρωπότητα, καθώς επίσης και μέρη της διδασκαλίας του Ιησού της Ναζαρέτ.

Στο έργο αποκάλυψής Του  "Αυτός είναι ο λόγος Μου. Α και Ω. Το ευαγγέλιο του Ιησού. Η αποκάλυψη του Χριστού που ο κόσμος δεν γνωρίζει" ο Χριστός εξηγεί τώρα διαμέσου του προφητικού λόγου όλες τις ουσιώδεις όψεις της γήινής Του ζωής και της διδασκαλίας Του που υπερβαίνουν κατά πολύ το περιεχόμενο της Βίβλου.

Μαθαίνουμε επίσης (κεφ. 46, 7-21) ότι ήδη δύο χιλιάδες χρόνια πριν ο Ιησούς έδωσε στην ανθρωπότητα τις Δώδεκα Εντολές, τις έντολές για το εξελισσόμενο Βασίλειο της Ειρήνης πάνω σ' αυτή τη γη. Πρόκειται για μια προέκταση των Δέκα Εντολών του Μωυσή, δοσμένη από το Χριστό, από τον Υιό του Θεού, το Λυτρωτή όλων των ανθρώπων και όλων των ψυχών. Σ' αυτό το έργο αποκάλυψης είναι γραμμένο:

Και ο Ιησούς τους είπε: "Ιδού, Εγώ σας δίνω ένα νέο νόμο που όμως δεν είναι νέος, αλλά παλιός. Όπως ο Μωυσής έδωσε τις Δέκα Εντολές στο λαό του Ισραήλ, σύμφωνα με τη σάρκα, έτσι Εγώ θέλω να σας δώσω τις Δώδεκα Εντολές για το Βασίλειο του Ισραήλ, σύμφωνα με το Άγιο Πνεύμα.

Ποιο είναι αυτό το Ισραήλ του Θεού; Όλοι εκείνοι που προέρχονται από κάθε λαό και από κάθε φυλή, και που ενεργούν με δικαιοσύνη, αγάπη και ευσπλαχνία και που τηρούν τις εντολές Μου, είναι το αληθινό Ισραήλ του Θεού". Και αφού σηκώθηκε, ο Ιησούς είπε: "Άκουσε, ω Ισραήλ, ο Ιεχωβά, ο Θεός σου, είναι ο Ένας. Έχω πολλούς ενορατικούς και προφήτες. Μέσα Μου ζουν και κινούνται όλοι και έχουν την ύπαρξή τους.

Δεν θα πρέπει να αφαιρείτε τη ζωή από κανένα πλάσμα ούτε για διασκέδαση ή για το όφελός σας και ούτε να το βασανίσετε.

Δεν θα πρέπει να κλέβετε τα αγαθά ενός άλλου, ούτε και να συσσωρεύετε κτήματα και πλούτη για τους ίδιους τους εαυτόυς σας, περισσότερο από όσα σας χρειάζονται.

Δεν θα πρέπει να συνάπτετε μη αγνούς γάμους, όπου δεν υπάρχει αγάπη και αγνότητα, ούτε να διαφθείρετε τους ίδιους τους εαυτούς σας ή άλλο πλάσμα που δημιουργήθηκε αγνό από τον Άγιο.

Δεν θα πρέπει να δίνετε ψευδή μαρτυρία εναντίον του πλησίον σας και ούτε να εξαπατήσετε κάποιον σκόπιμα μ' ένα ψέμα για να τον βλάψετε.

Δεν θα πρέπει να κάνετε στους άλλους εκείνο που δεν θέλετε να κάνουν οι άλλοι σε σας.

Θα πρέπει να λατρεύετε τον Ένα, τον Πατέρα στον ουρανό, από τον οποίο προέρχονται τα πάντα, και να τιμάτε το άγιο Του όνομα.

Θα πρέπει να τιμάτε* τους πατέρες και τις μητέρες σας που μεριμνούν για σας, όπως επίσης όλους τους δίκαιους διδασκάλους.

Θα πρέπει να αγαπάτε και να προστατεύετε τους αδύνατους και τους καταπιεσμένους και όλα τα πλάσματα που υφίστανται αδικία.

Θα πρέπει να κερδίζετε με τα χέρια σας όλα όσα είναι καλά και αναγκαία. Θα πρέπει να τρώτε λοιπόν τους καρπούς της γης ώστε να μακροημερεύετε στον τόπο σας. 

Θα πρέπει να καθαρίζεστε όλες τις ημέρες και την έβδομη να αναπαύεστε από την εργασία σας και να κρατάτε ιερό το Σάββατο και τις γιορτές του Θεού σας.

Θα πρέπει να κάνετε στους άλλους αυτό που θέλετε να κάνουν σ' εσάς".

____________________

*Επεξήγηση δοσμένη από το Χριστό: "τιμώ" σημαίνει σ' αυτή την περίπτωση "σέβομαι".         

 

 

Ο Εσώτερος Δρόμος
Πιο κοντά σε Σενα, Θεέ μου

Ο Θεός, ο Πατέρας μας που μας αγαπά, μας βλέπει τέλειους, έτσι όπως είμαστε στο ενδότατό μας: όντα του φωτός που προέρχονται από Εκείνον και που μια μέρα θα είναι όλα ξανά κοντά Του. Ποτέ δεν μας αφήνει μόνους, τα παιδιά Του, και για αυτό μας έδωσε και μας δίνει σ΄όλες τις εποχές βοήθεια και καθοδήγηση, διαμέσου φωτισμένων ανδρών και γυναικών. Ιδιαίτερα σήμερα, σε μια εποχή ξεκινήματος και ριζικών μεταβολών, μας οδηγεί διαμέσου του Προφητικού Πνεύματος του Χριστού-Θεού έξω από το νόμο της σποράς και του θερισμού, προς τον Απόλυτο Νόμο των ουρανών. ¨Ετσι ο Χριστός, μας διδάσκει σήμερα  μέσω της προφήτησσας και της αγγελιαφόρου Του τις μεγάλες κοσμικές διδασκαλίες που Αυτός, σαν Ιησούς της Ναζαρέτ, έδωσε στους Αποστόλους και τους μαθητές Του.
Στο δρόμο προς τα μέσα, προς την καρδιά του Θεού, αναγνωρίζουμε πάνω στους ίδιους τους εαυτούς μας, όλα όσα μας παρεμποδίζουν να ζούμε σύμφωνα με την αληθινή εσώτερή μας φύση, και τη θεϊκή μας προέλευση. Αφήνουμε τα σφάλματα και τις αδυναμίες μας με τη βοήθεια του Χριστού, που η δύναμή Του ζει και δρα μέσα μας. "Ακολούθησέ Με!" Μ΄ αυτά τα λόγια ο Ιησούς της Ναζαρέτ απευθύνθηκε σε κάθε άνθρωπο. Ο κάθε άνθρωπος που το θέλει, μπορεί να βαδίσει τον πρωτοχριστιανικό δρόμο εκπαίδευσης προς το Θεό μέσα στο εσώτερό του και έτσι να εκπληρώσει βήμα προς βήμα τους αιώνιους νόμους του Θεού, τις εντολές Του, στην καθημερινή ζωή. Μπορείτε να ζητήσετε από μας αυτή τη σειρά μαθημάτων ή λεπτομερέστερες πληροφορίες για τον Εσώτερο Δρόμο, με το δελτίο παραγγελίας στην τελευταία σελίδα.

          

 
  


active³ 4.7 · © 2000 - 2013 IPS Ltd · Όροι χρήσης