Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία
Mailing list

Δώστε μας το e-mail σας και μείνετε ενήμεροι...

Είσοδος μελών

English  
19/01/2019 08:14

Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία


Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία είναι τα υλικά που είναι φτιαγμένη η φύση και ο άνθρωπος και είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και τη καλή υγεία. Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία και το πόσο σημαντικά είναι για τον οργανισμό ήταν γνωστά πολύ πριν ανακαλυφθούν οι βιταμίνες.

 Όμως με την ανακάλυψη των βιταμινών στις αρχές του 20ου αιώνα επισκιάστηκαν. Η πρόσληψη σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία από τον οργανισμό γίνεται συνήθως σε ελεύθερη μορφή με τη διατροφή. Τα μέταλλα δίνουν στερεότητα και αντοχή στον σκελετό, χρησιμοποιούνται σαν συστατικά οργανικών ενώσεων, ρυθμίζουν την ισορροπία υγρών στο σώμα και παίρνουν μέρος σε πολλές διεργασίες του μεταβολισμού.


Η σωστή λήψη μετάλλων μέσω της διατροφής , έχει ως κύρια αποτελέσματα την ρύθμιση του οργανικού ισοζυγίου σε νερό, την ομαλότερη διακίνηση των θρεπτικών συστατικών, την σχετική διατήρηση της φυσιολογικής οξύτητας του αίματος, και την καλύτερη λειτουργία των εξωκρινών και των ενδοκρινών αδένων του ανθρώπινου οργανισμού. Επίσης είναι βασικά ως δομική ύλη για τον οργανισμό μας.


Τα μέταλλα μπορούμε να τα διακρίνουμε σε δύο βασικές κατηγορίες. Σε ανόργανα στοιχεία που είναι και τα πλέον απαραίτητα και βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στον ανθρώπινο οργανισμό, και τα λιγότερο απαραίτητα που τα ονομάζουμε ιχνοστοιχεία και βρίσκονται σε πολύ μικρές ποσότητες στον οργανισμό μας.


Εκτός από τα χρήσιμα στον οργανισμό μας μέταλλα υπάρχουν και τα βαριά μέταλλα ή τοξικά που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας για αυτό πρέπει να αποφεύγονται. Τοξικά μέταλλα είναι ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, το κάδμιο, το αρσενικό και το αλουμίνιο.


Μερικά από τα βασικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας και τη καλή υγεία είναι τα παρακάτω:

Ασβέστιο, Μαγνήσιο, Φώσφορος, Κάλιο, Νάτριο, Φθόριο, Χλώριο, Θείο, Σίδηρος, Ιώδιο, Ψευδάργυρος, Σελήνιο, Μαγγάνιο, Μολυβδένιο, Χαλκός, Χρώμιο

ΜΕΤΑΛΛΑ ΚΑΙ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ  


active³ 4.7 · © 2000 - 2013 IPS Ltd · Όροι χρήσης