Διατροφή & Δίαιτες
Mailing list

Δώστε μας το e-mail σας και μείνετε ενήμεροι...

Είσοδος μελών

English  
19/01/2019 09:40

Διατροφή & Δίαιτες


Διατροφή-Δίαιτες" 

Για να προστατευτείτε από διατροφικές παγίδες, ιδού οι 10 πιο «διάσημες» δίαιτες παγκοσμίως, με τα "υπέρ" και τα "κατά" τους, ώστε να βρείτε αυτήν που πραγματικά ταιριάζει, στις ανάγκες σας, τις διατροφικές σας προτιμήσεις αλλά και κυρίως την γενικότερη κατάσταση της υγείας σας.

Δίαιτα Άτκινς 

Δημιουργήθηκε στη δεκαετία του '70 από τον Dr Atkins και πρόσφατα έγινε ξανά της μόδας. Σύμφωνα με τη θεωρία του εφευρέτη της, οι υδατάνθρακες προκαλούν υπερπαραγωγή ινσουλίνης και συνακόλουθα πείνα, με αποτέλεσμα την κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού και την αύξηση του σωματικού βάρους. Η δίαιτα αυτή υπόσχεται γρήγορη απώλεια των περιττών κιλών περιορίζοντας πολύ τους υδατάνθρακες και αυξάνοντας την πρόσληψη πρωτεϊνών και λίπους. Η Άτκινς λέγεται «κετογονική», γιατί όταν οι υδατάνθρακες (δηλαδή η γλυκόζη) απουσιάζουν από το καθημερινό μενού, ο οργανισμός διασπά άλλα συστατικά για να προμηθεύσει τα κύτταρα με τα απαιτούμενα «καύσιμα», με αποτέλεσμα να παράγονται κετόνες (μια κατηγορία χημικών ενώσεων) που οδηγούν στη μείωση της όρεξης.

Υπέρ: Στα πλεονεκτήματά της περιλαμβάνονται η γρήγορη απώλεια κιλών και το γεγονός πως δεν πεινάμε κατά τη διάρκεια του προγράμματος, καθώς οι πρωτεϊνικές τροφές που έχουν και υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος είναι ιδιαίτερα χορταστικές.

Κατά: Η εφαρμογή της συγκεκριμένης δίαιτας για μεγάλο χρονικό διάστημα εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία καθώς διαταράσσει την οξεοβασική ισορροπία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο όξινη η τιμή του pH του αίματος. Επίσης, επειδή η δίαιτα Άτκινς στηρίζεται στην υψηλή πρόσληψη λίπους (καθώς περιλαμβάνει συχνά στα γεύματα αβγά, τηγανητές πατάτες και μπριζόλες) αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης καρδιοπάθειας. Επιπλέον, η δίαιτα Άτκινς μπορεί να επιβαρύνει και τη νεφρική λειτουργία αλλά και να προκαλέσει παροδική τριχόπτωση λόγω της έλλειψης βασικών βιταμινών, αφού αποκλείει τα φρούτα, τα περισσότερα λαχανικά και τα ακατέργαστα δημητριακά.

Δίαιτα της ζώνης 

Η δίαιτα zone στηρίζεται στις ίδιες αρχές με την Άτκινς και έχει γίνει διάσημη από τους αστέρες του Χόλιγουντ που την έχουν κατά καιρούς υιοθετήσει για να χάσουν γρήγορα βάρος. Συνδυάζει χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων με πιο σωστές ποσότητες πρωτεΐνης και λίπους, και το καθημερινό μενού περιλαμβάνει περισσότερα φρούτα και λαχανικά από ό,τι στη δίαιτα Άτκινς. Στη δίαιτα της ζώνης η σύσταση του καθημερινού μενού αποτελείται κατά 40% από πρωτείνες, κατά 30% από λίπη και κατά 30% από υδατάνθρακες (κατά προτίμηση σύνθετους), ενώ απουσιάζουν τελείως τα αμιγώς αμυλούχα τρόφιμα όπως είναι το ψωμί και τα ζυμαρικά.

Υπέρ:  Η δίαιτα της ζώνης είναι πιο εύκολη και λιγότερο μονότονη στην εφαρμογή της από την Άτκινς και, επιπλέον, δεν στερεί τόσο τις βιταμίνες από τον οργανισμό. Η απώλεια του Βάρους επιτυγχάνεται μέσω της διέγερσης του μεταβολισμού (αφού η λήψη πρωτεϊνών εντείν καύσεις) και του περιορισμού των θερμίδων. Γι' αυτό άλλωστε μπορεί να εφαρμοστεί και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Κατά: Είναι δύσκολο να αποκλείσουμε τους περισσότερους υδατάνθρακες από το καθημερινό μενού. Επίσης, όταν σταματήσουμε το πρόγραμμα και αρχίσουμε να τρώμε ξανά φυσιολογικά, κατά κανόνα τα χαμένα κιλά επιστρέφουν.

Δίαιτα Scardale 

Πρόκειται για μια ακόμα δίαιτα που στηρίζεται στην υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών και είναι ιδιαίτερα φτωχή σε υδατάνθρακες και λίπος. Προσφέρει λίγες θερμίδες (από 750-1.000) την ημέρα και στερεί τον οργανισμό από φυτικές ίνες, βιταμίνες και κάποια μέταλλα. Βασικός της στόχος είναι να αυξηθούν οι καύσεις μέσω της θερμογένεσης (με αμφίβολα αποτελέσματα).

Υπέρ: Υπόσχεται γρήγορη απώλεια κιλών, που μπορεί να επιτευχθεί λόγω της χαμηλής θερμιδικής πρόσληψης, αλλά τα χαμένα κιλά αντιστοιχούν περισσότερο σε υγρά παρά σε λίπος.

Κατά: Επειδή ανήκει στις κετογονικές-στερητικές δίαιτες, στερεί από τον οργανισμό απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, παρουσιάζει κίνδυνο αφυδάτωσης και γι' αυτό πρέπει να καταναλώνουμε άφθονα υγρά κατά τη διάρκεια της. Η εφαρμογή της δεν συνιστάται για περισσότερες από 15 ημέρες.

Δίαιτα Fat Flush (για κάψιμο λίπους)

Η δίαιτα αυτή περιλαμβάνεται στο βιβλίο «The fat flush plan» της αμερικανίδας διατροφολόγου Anne Louise Gittleman, το οποίο κυκλοφόρησε το 2002 και γρήγορα έγινε bestseller. To μυστικό της δίαιτας αυτής είναι το λεγόμενο «κοκτέιλ μακροζωίας» που παρασκευάζεται από χυμό cranberry, νερό και κοπανισμένους λιναρόοπορους. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τη διαιτολόγο που εμπνεύστηκε τη συγκεκριμένη δίαιτα, τα cranberries προστατεύουν τα κύτταρα των ιστών από τη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, ενώ ο λιναρόσπορος προστατεύει την καρδιά, ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και παράλληλα βοηθά στην καύση του αποθηκευμένου λίπους.

Υπέρ: Η δίαιτα fat flush βοηθάει τον οργανισμό να αποβάλει τις συσσωρευμένες τοξίνες και αυξάνει τις καύσεις. Επιπλέον, εφοδιάζει τον οργανισμό με αντιοξειδωτικά συστατικά και απαραίτητα λιπαρά συστατικά, καθώς εν μέρει στηρίζεται στη φιλοσοφία πως πρέπει «να φάμε λίπος για να κάψουμε λίπος», που έχει αποδειχθεί και επιστημονικά.

Κατά: Αρκεί να διαβάσει κανείς το τυπικό μενού της δίαιτας για να καταλάβει πόσο δύσκολο (έως αδύνατο) είναι να εφαρμοστεί από μια εργαζόμενη μητέρα. Επίσης, είναι σχετικά ολιγοθερμιδική και γι' αυτό η εφαρμογή της δεν συνιστάται για χρονικά διαστήματα μεγαλύτερα των 15 ημερών. Τέλος, αποκλείει από το μενού όλα τα φυτικά έλαια - και το λαιόλαδο, το οποίο όλοι οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι αναντικατάστατο για την υγεία μας.

Δίαιτα της Σούπας

Πρόκειται για άφιξη στο χώρο της δίαιτας την τελευταία δεκαετία και έχει σχεδιαστεί από την ελληνικής καταγωγής διατροφολόγο Linda Lazarides. To μενού περιλαμβάνει αποκλειστικά ζεστές σούπες εμπλουτισμένες με όσπρια, σπόρους, ξηρούς καρπούς, γάλα ή κρέμα γάλακτος και τυριά. Σύμφωνα με τη διατροφολόγο, μας βοηθάει να χάσουμε μέχρι και 4,5 κιλά την πρώτη εβδομάδα, εκ των οποίων το 1 αντιστοιχεί σε απώλεια λίπους και τα υπόλοιπα 3,5 σε υγρά. Έτσι, μαζί με τη μείωση του σωματικού βάρους περιορίζεται και το πρήξιμο στην κοιλιακή χώρα και η σιλουέτα μικραίνει 1 νούμερο σε 10-15 ημέρες.

Υπέρ:Οι σούπες που καταναλώνονται ζεστές είναι πιο χορταστικές από τις κρύες σαλάτες. Επιπλέον, εμποδίζουν τις κρίσεις λαιμαργίας και επιταχύνουν τις καύσεις, όπως συμβαίνει με όλα τα ζεστά/μαγειρεμένα τρόφιμα. Επίσης, λόγω του νερού που περιέχουν, ενυδατώνουν επαρκώς τον οργανισμό και μας προστατεύουν από την αφυδάτωση. Οι σούπες αυτές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που προστατεύουν από τη δυσκοιλιότητα και μειώνουν τη χοληστερόλη του αίματος, καθώς περιέχουν σε αφθονία φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Τα πιο δημοφιλή πιάτα περιλαμβάνουν σούπα με μήλο, αμύγδαλα, κάρδαμο και γιαούρτι, σούπα με ξερά φρούτα και πέκαν, σούπα κρέμα με κουνουπίδι και σούπα με μεξικάνικα φασόλια, λάιμ και τόφου.

Κατά: Η δίαιτα της σούπας επιβάλλει να αφιερώσουμε χρόνο στη μαγειρική και γι' αυτό δύσκολα ακολουθείται από πολυάσχολες γυναίκες και νέες μητέρες. Επιπλέον, δεν περιλαμβάνει καθόλου στερεά τροφή για τις πρώτες 7 ημέρες.

Δίαιτα Ian Marber 

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται ακριβώς για δίαιτα, αλλά για μοντέλο διατροφής που βασίζεται στην έννοια του γλυκαιμικού δείκτη βάσει του οποίου γίνεται ο διαχωρισμός των υδατανθράκων σε «καλούς» και «κακούς». Το πρόγραμμα διευκολύνει το αδυνάτισμα και προάγει την καλή υγεία, καθώς προσφέρει σταθερή ροή ενέργειας στον οργανισμό ώστε να αποφεύγεται η παραγωγή ινσουλίνης που ευνοεί την αποθήκευση της γλυκόζης των τροφών με τη μορφή λίπους στο σώμα. Περιλαμβάνει συχνά γεύματα που συνδυάζουν άπαχες πρωτεΐνες με σύνθετους υδατάνθρακες και συνιστά αποφυγή της κρυφής ζάχαρης που βρίσκεται στα αναψυκτικά, τα γλυκά και τα έτοιμα σνακ. Προβάλλει το φαγητό σαν απόλαυση και διαχωρίζει τα ωφέλιμα από τα βλαβερά λίπη.

Υπέρ: Το πρόγραμμα διατροφής είναι υγιεινό και χορταστικό και μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί σε όλη μας τη ζωή. Προστατεύει από το διαβήτη, το μεταβολικό σύνδρομο, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και, επειδή δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο μέγεθος της μερίδας, μας μαθαίνει να τρώμε τη σωστή ποσότητα φαγητού σε κάθε γεύμα.

Κατά: Για να το εφαρμόσουμε επιβάλλεται να έχουμε όρεξη για μαγείρεμα. Ωστόσο, το Βιβλίο του Ian Marber υπόσχεται να κάνει πιο εύκολη τη ζωή μας καθώς περιλαμβάνει πάνω από 100 εύκολες και υγιεινές συνταγές για το πρωινό, το μεσημεριανό, το βραδινό και τα ενδιάμεσα σνακ.

Δίαιτα των Συνδυασμών

Στη δίαιτα των συνδυασμών τα γεύματα αποτελούνται από συγκεκριμένες τροφές και πρέπει να καταναλώνονται σε καθορισμένες ώρες. Η βασική ιδέα πάνω στην οποία στηρίζεται το πρόγραμμα είναι ότι απαγορεύεται να συνδυάζουμε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες στο ίδιο γεύμα (για παράδειγμα μπριζόλα με πατάτες ή μακαρόνια) και ότι ανάμεσα στα αμυλούχα και τα πρωτεϊνούχα γεύματα πρέπει να μεσολαβεί χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 ωρών. Επίσης, πρέπει να τρώμε τα φρούτα ξεχωριστά και όχι αμέσως μετά το φαγητό. Η θεωρητική βάση της δίαιτας διατυπώθηκε για πρώτη φορά στα μέσα του 19ου αιώνα από έναν αμερικανό γιατρό, ο οποίος υποστήριξε ότι ο συνδυασμός αμυλούχων και πρωτεϊνικών τροφών στο στομάχι δυσχεραίνει τη διαδικασία της πέψης, καθώς οι πρωτεΐνες χρειάζονται οξέα για να διασπαστούν ενώ οι υδατάνθρακες (το άμυλο) αλκαλικές ενώσεις. Έτσι οι τροφές δεν διασπώνται σωστά και εμποδίζεται η εντερική λειτουργία.

Υπέρ: Επιτυγχάνεται μεγάλη απώλεια βάρους αν μείνουμε πιστές στο πρόγραμμα. Στο αδυνάτισμα συμβάλλει επίσης το γεγονός ότι η συνολική προσλαμβανόμενη ποσότητα τροφής χωρίζεται σε μικρά γεύματα, τα οποία τροφοδοτούν σταθερά με ενέργεια τον οργανισμό κι έτσι αποφεύγονται οι κρίσεις λαιμαργίας.

Κατά: Με βάση τα νεότερα επιστημονικά ευρήματα, η απώλεια των περιττών κιλών σχετίζεται καθαρά με τη διατήρηση του θερμιδικού ισοζυγίου (δηλαδή πόσες θερμίδες προσλαμβάνουμε με τη διατροφή και πόσες καίμε) και όχι με τους συνδυασμούς που κάνουμε σε κάθε γεύμα. Επίσης, έχει κατά καιρούς κατηγορηθεί για στομαχικές διαταραχές και ειδικά για δυσκοιλιότητα ή διάρροια, καθώς περιορίζει πολύ την γκάμα των τροφών που μπορούμε να καταναλώσουμε σε ένα γεύμα.

Δίαιτα της Ομάδας Αίματος 

Πρόκειται για τη νέα μόδα στον τομέα της διατροφολογίας, που ξεκίνησε από την Αμερική για να εξαπλωθεί γρήγορα σε ολόκληρο το Δυτικό κόσμο. Βασίζεται στη θεωρία ότι η ομάδα αίματος είναι το κλειδί για την κατανόηση των προβλημάτων υγείας, μεταξύ των οποίων και οι διατροφικές δυσανεξίες που εμφανίζει ο οργανισμός και στις οποίες οφείλεται η δυσκολία απώλειας των περιττών κιλών.

 Έτσι, βάσει της ομάδας αίματος στην οποία ανήκουμε υπάρχουν για το κάθε άτομο «κατάλληλες» τροφές που ευνοούν το αδυνάτισμα και «ακατάλληλες» που το εμποδίζουν.

Υπέρ: Η δίαιτα της ομάδας αίματος ανήκει στις ολιστικές προσεγγίσεις των προβλημάτων υγείας, που έχουν επιστημονική βάση και βοηθούν τον οργανισμό να αποκτήσει ισορροπία.

Κατά: Η υπερβολική προσήλωση στο πρόγραμμα μπορεί να οδηγήσει σε αποκλεισμό ορισμένων κατηγοριών τροφίμων, όπως είναι τα γαλακτοκομικά, που θεωρούνται ύποπτα για διατροφική δυσανεξία. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι ωφέλιμο για τον οργανισμό.

Δίαιτα του Γκρειπφρουτ & της Λαχανόσουπας (αποτοξίνωση)

Τα δύο αυτά προγράμματα ανήκουν στην κατηγορία των διαίτων αποτοξίνωσης και στηρίζονται στη θεωρία ότι ο οργανισμός μας συσσωρεύει τοξίνες, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ομαλή του λειτουργία και να εμφανίζονται προβλήματα όπως κυτταρίτιδα, τοπικά πρηξίματα, καούρες, δερματικές διαταραχές και αύξηση του σωματικού βάρους. Αυτού του είδους οι δυσλειτουργίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με ολιγοήμερη αποτοξινωτική διατροφή που διευκολύνει την αποβολή των τοξινών, αλλά δεν μπορεί να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί είναι πολύ φτωχή σε θερμίδες και οδηγεί σε υποσιτισμό. Στις αποτοξινωτικές ή detox δίαιτες επιτρέπονται τα φρούτα, τα λαχανικά, οι χυμοί τους, κάποια όσπρια και καρποί (με τη μορφή ζωμών και σούπας), τα μη καφεϊνούχα αφεψήματα και προπάντων το νερό; που πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Αντίθετα, απαγορεύονται όλες οι επεξεργασμένες τροφές, το κρέας, το ψάρι, το ψωμί, το ρύζι, τα αβγά, το αλκοόλ, η ζάχαρη, το αλάτι και ο καφές. Η δίαιτα του γκρέιπφρουτ περιλαμβάνει την κατανάλωση μισού γκρέιπφρουτ ή ενός ποτηριού από το χυμό του φρούτου πριν από κάθε γεύμα 3 φορές την ημέρα. Ανάλογη είναι και η δίαιτα της λαχανόσουπας που επιτρέπει την κατανάλωση απεριόριστης ποσότητας λαχανόσουπας σε κάθε γεύμα.

Υπέρ: Το γκρέιπφρουτ, όπως και το λεμόνι, επιταχύνει την αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό διεγείροντας έτσι το μεταβολισμό και αυξάνοντας τις καύσεις. Ανάλογη δράση έχει και ο ζωμός λάχανου που καθαρίζει εκ των έσω το σώμα και ουνεπώς βοηθάει στην απώλεια των περιττών κιλών.

Κατά: Δεν είναι δυνατό να τρώμε μια τεράστια μερίδα φαγητού και κάποιο παχυντικό γλυκό και να περιμένουμε να αδυνατίσουμε πίνοντας γκρέιπφρουτ. Εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία είναι όμως και το άλλο άκρο, να προσπαθήσουμε να επιβιώσουμε τρώγοντας μόνο φρούτα που περιέχουν μονάχα υδατάνθρακες ή πίνοντας ζωμούς λαχανικών. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι στις δίαιτες αυτές το βάρος που χάνουμε οφείλεται σε απώλεια νερού (αφού οι τοξίνες κατακρατούν νερό) και όταν αρχίσουμε να τρώμε ξανά κανονικά το πιθανότερο είναι πως θα πάρουμε γρήγορα τα κιλά που χάσαμε. Η δίαιτα της λαχανόσουπας είναι ακόμα πιο επικίνδυνη καθώς οδηγεί σε υποσιτισμό και αβιταμίνωση. Γι' αυτό συνιστάται μόνο για ι-2 ημέρες, διάσημα κατά το οποίο πρέπει να παίρνουμε οπωσδήποτε βιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής.

Δίαιτα Oracle 

Πρόκειται για ένα διατροφικό πρόγραμμα που σχεδίασε η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Tufft's στη Βοστόνη των ΗΠΑ, αφού μελέτησε για μακρό χρονικό διάστημα την επίδραση των αντιοξειδωτικών συστατικών των τροφίμων στον ανθρώπινο οργανισμό. Η ονομασία Oracle προκύπτει από την αντιοξειδωτική δύναμη κάθε τροφίμου (δηλαδή την ικανότητα του να απορροφά ρίζες οξυγόνου) που μετριέται σε τιμές Orac (Oxygen Roots Absorbing Capacity). Από τις κλινικές δοκιμές που διεξήγαγαν οι επιστήμονες φαίνεται ότι τα φυτικά τρόφιμα με έντονες αποχρώσεις όπως τα βατόμουρα, οι φράουλες, τα δαμάσκηνα, τα κεράσια και το σπανάκι έχουν τις υψηλότερες τιμές Orac. Σύμφωνα με το σχετικό πίνακα που δημιούργησε η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Tufft's, πιο αντιοξειδωτικό φρούτο είναι το δαμάσκηνο. Επίσης, πάντοτε σύμφωνα με τα επιστημονικά ευρήματα, πρέπει να προσλαμβάνουμε καθημερινά 3.000 έως 5.000 μονάδες Orac για να εξασφαλίσουμε υγεία και μακροζωία.

Υπέρ: Η δίαιτα Orac επικεντρώνεται περισσότερο στην υγεία παρά στο αδυνάτισμα. Γι' αυτό συνιστάται η εφαρμογή της διά βίου αφού έχει μόνο οφέλη για τον οργανισμό, αρκεί να τρεφόμαστε με τις σωστές ποσότητες φαγητού.

Κατά: Επειδή το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά έχουν χαμηλές τιμές Orac, σε αντίθεση με τα φρούτα και τα λαχανικά, υπάρχει κίνδυνος να περιορίσουμε την κατανάλωση τους σε σημείο να στερηθούμε βασικά θρεπτικά συστατικά. Γι' αυτό η δίαιτα Orac πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες κάθε ατόμου ώστε, εκτός από αντιοξειδωτικά, να μας εφοδιάζει με επαρκείς ποσότητες σιδήρου, πρωτεϊνών, ασβεστίου, άλλων μετάλλων και ωφέλιμων λιπαρών οξέων.

 

 ΠΗΓΗ: www.myworld.gr

   


active³ 4.7 · © 2000 - 2013 IPS Ltd · Όροι χρήσης