Καφές: ασπίδα για τον εγκέφαλο
Mailing list

Δώστε μας το e-mail σας και μείνετε ενήμεροι...

Είσοδος μελών

English  
19/01/2019 09:29

Καφές: ασπίδα για τον εγκέφαλο


Λίγος καφές την ημέρα ίσως το γιατρό να κάνει πέρα, προτείνουν επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι ο καφές μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών ασθενειών, εμποδίζοντας την επίδραση της χοληστερόλης στο σώμα μας.

Το ρόφημα έχει ήδη συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ, γεγονός στο οποίο σήμερα μπορεί να δώσει εξήγηση η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από Αμερικανούς επιστήμονες και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuroinflammation.

Στο πείραμα, που πραγματοποιήθηκε από την επιστημονική ομάδα, παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε κουνέλια που ακολουθούσαν μια πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία διατροφή αλλά λάμβαναν διαφορετικές ποσότητες καφεΐνης.

Όπως αποδείχθηκε αργότερα, τα κουνέλια που δέχονταν συμπλήρωμα καφεΐνης στην καθημερινή τους διατροφή κατάφεραν να διατηρήσουν προστατευμένο ένα ζωτικό φράγμα ανάμεσα στον εγκέφαλο και το κυκλοφορικό σύστημα.

Οι επιστήμονες από την Αμερική είπαν ότι αυτή η μελέτη αποτελεί τη σημαντικότερη έως σήμερα απόδειξη για τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η καφεΐνη στον οργανισμό μας.

Το αιματοεγκεφαλικό φράγμα αποτελεί μια ιδιαίτερη διαμόρφωση των τριχοειδών αιμοφόρων αγγείων και των κυττάρων της γλοίας, που καθιστά δυσκολότερη την είσοδο πολλών ουσιών (υδρόφιλων) στο ΚΝΣ, σε σχέση με τα τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία στο υπόλοιπο σώμα. Πρόκειται για ένα φίλτρο που προστατεύει το κεντρικό νευρικό σύστημα από πιθανές επιζήμιες χημικές ουσίες που μπορεί να μεταφέρονται από τη ροή του αίματος.

Προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν διαρροές σε αυτό το φράγμα.

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ προτείνουν ότι η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να καταστήσει ευάλωτο τον εγκέφαλο σε ζημιές που μπορούν να ερεθίσουν ή να συμβάλουν στην νόσο.

Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Dakota χρησιμοποιούσαν καθημερινά την αντίστοιχη ποσότητα ενός φλιτζανιού καφέ στα πειράματα τους με τα κουνέλια. Μετά από 12 εβδομάδες δίαιτας, που είχε ως σκοπό την μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, το αιματοεγκεφαλικό φράγμα των κουνελιών, στα οποία είχε χορηγηθεί καφεΐνη, ήταν σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με εκείνα που δεν λάμβαναν καφεΐνη.

«Ασφαλές φάρμακο»

«Η καφεΐνη φαίνεται ότι εμποδίζει πολλές από τις διασπαστικές επιδράσεις της χοληστερόλης που μπορεί να προκαλεί διαρροές στο αιματοεγκεφαλικό φράγμα»  


active³ 4.7 · © 2000 - 2013 IPS Ltd · Όροι χρήσης