Καθημερινή φροντίδα του προσώπου - Μασάζ
Mailing list

Δώστε μας το e-mail σας και μείνετε ενήμεροι...

Είσοδος μελών

English  
19/01/2019 08:07

Καθημερινή φροντίδα του προσώπου - Μασάζ


Στις μέρες μας που η ατμοσφαιρική ρύπανση βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα τόσο ο καθαρισμός του προσώπου όσο και του σώματος, είναι πλέον επιτακτική ανάγκη.

Διατηρώντας την επιδερμίδα μας καθαρή επιτυγχάνουμε την αποφυγή υπερβολικής έκκρισης σμήγματος ώστε να μην επικάθονται σε αυτό βακτηρίδια που δημιουργούν ακμή. Είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζετε το πρόσωπό σας πρωί και βράδυ ανεξάρτητα με το αν έχετε μακιγιαριστεί ή όχι.

Με τη σωστή περιποίηση το πρόσωπό σας θα ακτινοβολεί υγεία, φρεσκάδα και λάμψη.

Βασικές κινήσεις καθαρισμού: 

 • 1. Καθαρίζουμε το δέρμα μας με σαπούνι σε υγρή μορφή, έχοντας ρίξει πρώτα νερό και τρίβοντας με τα δάχτυλά μας ή με γαλάκτωμα τρίβοντας πάλι με τα δάχτυλά μας και όχι με βαμβάκι. Ξεβγάζουμε ή το σαπούνι που έχουμε τοποθετήσει ή το γαλάκτωμα με άφθονο χλιαρό νερό.
 • 2. Σκουπίζουμε με χαρτομάντηλα τα λιπαρά & μικτά δέρματα και με πετσέτα τα κανονικά & ξηρά. Τα μάτια τα καθαρίζουμε με ειδικά προϊόντα ματιών.
 • 3. Βάζουμε λοσιόν. Στα λιπαρά & μικτά χρησιμοποιούμε στυπτική λοσιόν, στα κανονικά & ξηρά επιλέγουμε λοσιόν που δεν έχει οινόπνευμα.
 • 4. Τοποθετούμε την κρέμα ημέρα ή νύκτας. Την μασαζάρουμε ελαφρώς για να απορροφηθεί.

 

Ο "παρεξηγημένος" καθαρισμός προσώπου

 

Στο άκουσμα και μόνο του όρου "καθαρισμός προσώπου" το μυαλό ορισμένων οδηγείται στην εικόνα ενός ταλαιπωρημένου κόκκινου, γεμάτο σημάδια προσώπου και μιας ακολουθούμενης πιθανόν εβδομάδας "ανάρρωσης". Με σιγουριά μπορώ να σας ενημερώσω ότι ο καθαρισμός προσώπου δεν συγκαταλέγεται στον όρο εγχείρηση άρα ο σκοπός του δεν είναι να αφήσει σημάδια, ουλές ή μακροχρόνιες βλάβες στο πρόσωπο. Το πιο πιθανό είναι να δημιουργήσει μια υπεραιμία λόγω της διαδικασίας, η οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έχει εξαφανιστεί το αργότερο την επόμενη ημέρα. Αυτό πάντα εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος του πελάτη δηλαδή ένα δέρμα χωρίς ιδιαίτερη ευαισθησία και χωρίς ακμή θα παρουσιάσει λιγότερο ερεθισμό από ένα δέρμα το οποίο παρουσιάζει ακμή και πιθανόν βρίσκεται και υπό φαρμακευτική αγωγή από δερματολόγο.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Τι είναι λοιπόν ο βαθύς καθαρισμός προσώπου και από ποιους πρέπει να εκτελείται;

Βαθύς καθαρισμός προσώπου ονομάζεται η διαδικασία κατά την οποία η αισθητικός έχει ως σκοπό την απομάκρυνσή των ρύπων και του σμήγματος από το δέρμα με την βοήθεια καλλυντικών προϊόντων και μηχανημάτων αισθητικής και αποτελείται από τα παρακάτω στάδια :

 • Πρώτο στάδιο είναι η απομάκρυνση των ρύπων και του μακιγιάζ με γαλάκτωμα και λοσιόν.
 • Δεύτερο στάδιο με το πήλινγκ προσώπου απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα για την καλύτερη εξαγωγή του σμήγματος και διείσδυση των μετέπειτα καλλυντικών προϊόντων.
 • Τρίτο στάδιο με την βοήθεια του ατμού από ειδικό μηχάνημα προβαίνουμε στην διάνοιξη των πόρων.
 • Τέταρτο στάδιο κάνουμε διάνοιξη των πόρων με απαλές πιέσεις φορώντας πάντα γάντια.
 • Πέμπτο στάδιο προσφέρουμε αντιβακτηριδιακή προστασία στο πρόσωπο με την βοήθεια των υψισύχνων ρευμάτων.
 • Έκτο στάδιο χρησιμοποιούμε μια μάσκα κατάλληλη για τον τύπο δέρματος του πελάτη και τέλος μια επουλωτική, αντισηπτική ή καλμαντική κρέμα.

Η διαδικασία μπορεί να αλλάζει από αισθητικό σε αισθητικό εμπλουτίζοντας την με περισσότερες από μια μάσκες ή με καλμαντικούς ορούς που προσφέρουν ακόμη περισσότερο στην φυσιολογική επαναφορά του pH του δέρματος.

Άρα θα μου πείτε τώρα μετά από τόσα προϊόντα πως γίνεται να έχω κάνει καθαρισμό και όμως να μην τολμώ να βγω έξω για μια εβδομάδα;

Όπως κάθε σωστός καταναλωτής έτσι και εσείς πρέπει να κάνετε έρευνα αγοράς πριν εμπιστευθείτε το πρόσωπο σας σε κάποιον ειδικό. Και θα τονίσω τον όρο Ειδικό. Αισθητικός είναι αυτός που κατέχει αναγνωρισμένο πτυχίο Αισθητικής και όχι αυτός ο οποίος έχει πτυχίο μανικιρίστα ή κομμωτή ή ακόμη και δερματολόγου.

Αλλά ας μην δικαιολογήσω και τα σφάλματα που γίνονται από τους Αισθητικούς. Ακόμη και διπλωματούχοι Αισθητικοί λόγω της απειρίας τους δεν γνωρίζουν να κάνουν ένα σωστό καθαρισμό. Για αυτό να προτιμάτε μια αναγνωρισμένη και συστημένη αισθητικό. Επίσης να βεβαιώνεστε ότι η εν λόγω επαγγελματίας διαθέτει κλίβανο τον οποίο χρησιμοποιεί για την αποστείρωση των εργαλείων της.

Μια άλλη απορία που θα ήθελα να λύσω σε πολλούς που μου την θέτουν, είναι η εξής: Ο βαθύς καθαρισμός δεν επηρεάζει την διάμετρο των πόρων. Ο καθαρισμός μπορεί να ονομάζεται βαθύς αλλά δεν είναι εν τω βάθει, επηρεάζεται μόνο η επιδερμίδα και μόνο σε κάποιες άλλες καλλυντικές περιποιήσεις που εκτελούν οι αισθητικοί, όπως τα οξέα φρούτων, μπορούμε να φτάσουμε μέχρι την πρώτη στοιβάδα του δέρματος. Ούτε σας βάζει σε μια διαδικασία που αν αρχίσετε να κάνετε καθαρισμό θα χρειάζεστε συνέχεια καθαρισμούς. Το χειρότερο που θα συμβεί εάν δεν κάνετε τακτούς καθαρισμούς προσώπου είναι να επιστρέψει η επιδερμίδα σας στην αρχική της κατάσταση ή ακόμη χειρότερη εάν δεν το περιποιείστε κατάλληλα με το πέρασμα του χρόνου. Απλώς δημιουργείται η αίσθηση αυτή διότι έχετε συνηθίσει να βλέπετε το δέρμα σας καθαρό και όταν το αμελήσετε θα παρατηρήσετε την διαφορά .

Τι πρέπει όμως να κάνετε και εσείς με την σειρά σας;

Πρέπει να γνωρίζετε ότι:

 • 1. μετά από ένα καθαρισμό δεν θα πρέπει να βαφτείτε για 24-48 ώρες ούτε να δεχτείτε ηλιακή ή οποιοδήποτε άλλου τύπου ακτινοβολία (όπως Laser)
 • 2. δεν ενδείκνυται να χρησιμοποιήσετε προϊόντα με οξέα φρούτων
 • 3. να αποφεύγετε την σωματική άσκηση για επίσης 24 ώρες καθώς ο ιδρώτας και οι ρύποι από την άθληση θα μολύνουν και θα ερεθίσουν το δέρμα σας.
 • 4. ένα καλό αποτέλεσμα για να διατηρηθεί χρειάζεται την βοήθεια σας και αυτό θα γίνει εάν κάθε βράδυ απαραιτήτως απομακρύνετε το μακιγιάζ σας, χρησιμοποιείτε ενυδατική και αντηλιακή κρέμα καθώς και ένα ήπιο πήλινγκ και μια καθαριστική μάσκα μια φορά την εβδομάδα ανάλογα τον τύπο του δέρματος σας.

 

 

Μου έχει συμβεί επίσης περιστατικό που ενώ ζήτησα να ενημερωθώ από τον πελάτη για πιθανή αλλεργία δεν με ενημέρωσε, ενώ γνώριζε ότι την είχε. Για το λόγο αυτό θα πρέπει και εσείς όταν πάτε σε μια αισθητικό να την ενημερώνεται για πιθανές ευαισθησίες του δέρματος σας. Μια σωστή συνεργασία θα δώσει και ένα σωστό αποτέλεσμα

Τέλος μην ξεχνάτε ότι οι παραπάνω συμβουλές αφορούν άντρες και γυναίκες καθώς ο βαθύς καθαρισμός δεν είναι προνόμιο μόνο των γυναικών και λειτουργεί βοηθητικά ιδιαίτερα τους εφήβους που παρουσιάζουν ακμή σε συνδυασμό με την φαρμακευτική αγωγή από τον δερματολόγο.

 Ίσως λοιπόν ο όρος "καθαρισμός προσώπου" δεν θα πρέπει να είναι παρεξηγημένος αλλά καλυτέρα κατανοητός, καθώς νομίζω ότι όλοι θέλουμε να βγαίνουμε με "ένα καθαρό κούτελο" στην κοινωνία!

 

Τι είναι το μασάζ του προσώπου

 

Το μασάζ του προσώπου είναι μια σειρά μεθοδικών πράξεων, βάσει διδαγμάτων της ανατομίας που έχουν σκοπό:

1. Να διαπλάσουν το πρόσωπο.
2. Να δραστηριοποιήσουν την περιφερειακή κυκλοφορία
3. Να εντατικοποιήσουν τις εναλλαγές στο ύψος του γενετικού και δερματοχρωϊκού του μαλπίγγη (μαλπιγιανή στιβάδα)
4. Να ευνοήσει την αγγειοδιαστολή και αγγειοσυστολή των αιμοφόρων αγγείων.
5. Να τονώσει το δέρμα.
6. Να προκαλέσει ξεκούραση των νεύρων και των μυών.
7. Να εξαφανιστούν τα νεκρά κύτταρα.
8. Να προλάβει και να εξαφανίσει τις ρυτίδες.
9. Να καταπολεμήσει τις ατέλειες του προσώπου, όπως κοκκινίλες, πεσμένα μάγουλα, διπλοσάγονο.

Δεδομένου ότι όλα αυτά οδηγούν στο να ηρεμήσουν τα χαρακτηριστικά και να πάρει φρεσκάδα και χρώμα το δέρμα το αποτέλεσμα είναι ευεργετικό επί του ηθικού των γυναικών.

 

Ποια είναι η χρησιμότητα του Μασάζ του Προσώπου;

Έχουμε ήδη πει ότι το μασάζ του προσώπου έχει ως σκοπό να διατηρήσει την τόνωση των μυών του προσώπου και του λαιμού, να προλάβει την εμφάνιση των αντιαισθητικών ρυτίδων και να επανορθώσει, όσο είναι δυνατόν, τις ήδη υπάρχουσες ζημιές. Γενικώς, μπορούμε να πούμε ότι το μασάζ είναι υγιεινό, προληπτικό, προφυλακτικό και διορθωτικό και όπως ισχύει και στην ιατρική έτσι και στην αισθητική, είναι προτιμότερο να προλαμβάνει κανείς παρά να διορθώνει και να θεραπεύει, για αυτό η γυναίκα που θέλει να διατηρήσει το δέρμα της για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν πρέπει να περιμένει να περάσει την ηλικία των 25 ετών για να αρχίσει να περιποιείται το πρόσωπό της. Συχνά, την αισθητικό την επισκέπτονται πελάτισσες, οι οποίες σε λίγες επισκέψεις θα ήθελαν να διορθώσουν τις ζημιές που έχει προκαλέσει ο χρόνος - αυτό βέβαια είναι ακατόρθωτο. Μπορούμε όμως να βεβαιώσουμε την πελάτισσα πως, αν υποβληθεί σε τακτικές επισκέψεις με θεραπεία, το μασάζ προσώπου, θα επιτύχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Περιποίηση και φροντίδα στην ΗΒΗ
Από την ηλικία των 16 ετών το πρόσωπο στα νέα κορίτσια γίνεται το κέντρο εκδηλώσεως ακμής. Δεδομένου ότι στην ηλικία αυτή οι μύες δεν έχουν καμιά ανάγκη να τονωθούν, δεν είναι ανάγκη να κάνουμε μασάζ. Οι περιποιήσεις θα στραφούν αποκλειστικά στην περιποίηση του δέρματος.

Ρυτίδες
Η ρυτίδα είναι πτυχή του δέρματος, η οποία οφείλεται στην αλλοίωση του συνδετικού ιστού. Πολυάριθμες και επιφανειακές σε άτομα με δέρμα ξηρό, λιγότερες αλλά πολύ πιο βαθιές στα λιπαρά δέρματα. Οι ρυτίδες μπορεί να προέρχονται από 1002 αιτίες. Η πλέον συνηθισμένη αιτία είναι η πάροδος του χρόνου και της ηλικίας, της οποίας αποτελούν φυσική συνέπεια και σχηματίζονται από αϋπνία των επιφανειακών ιστών. Υπάρχουν, εντούτοις, ρυτίδες οι οποίες αυλακώνουν το πρόσωπο από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου. Είναι αυτές οι ονομαζόμενες ρυτίδες εκφράσεως. Συνήθως αποτελούν εκδήλωση χαρακτήρα. Αναλόγως με το που βρίσκονται και ποια διεύθυνση έχουν μπορούν να δηλώσουν λύπη, χαρά, καλοσύνη, ζήλια, τις διανοητικές ικανότητες κ.τ.λ.Μια κακή κατάσταση του οργανισμού μπορεί να οδηγήσει, επίσης, σε μυϊκή ατονία και στη χαλάρωση των επιφανειακών ιστών και τέλος, να δημιουργήσει ρυτίδες οι οποίες εντοπίζονται κυρίων στη περιοχή του μετώπου, στην πατ-τουά (πόδι της χήνας - άκρη του ματιού με πολλές ρυτίδες) και στην ρηνοχειλική αύλακα.

Όποια πάντως και αν είναι η προέλευση των ρυτίδων, οι ρυτίδες είναι μια πτύχωση του δέρματος η οποία προκαλείται είτε από μια περαστική έκφραση του προσώπου ή άλλοτε είναι πτύχωση διαρκής, η οποία προδίδει κάποιας οργανικής φύσεως πάθηση ή μια ορισμένη ηλικία. Συχνά επαναλαμβανόμενη, η πτύχωση εκφράσεως στο τέλος αφήνει τα σημάδια της και επίσης μας δηλώνει ότι τα κύτταρα έχουν αρχίσει να χάνουν τη παλιά τους ζωτικότητα. Όταν αντιληφθούμε αυτό τα φαινόμενο πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας και η έλλειψη της ζωτικότητας των κυττάρων να χτυπηθεί αποφασιστικά από τη πρώτη στιγμή της εμφάνισής της. Με τοπικές θεραπείες που θα ζωηρέψουν τη κυκλοφορία του αίματος και θα προκαλέσουν υπεραιμία, πράγμα που θα έχει ως συνέπεια να τραφούν και να φουσκώσουν οι επιφανειακοί ιστοί. Τότε μπορούν όλα να διορθωθούν και η μείωση της ζωτικότητας των κυττάρων να σταματήσει. Οι φροντίδες, λοιπόν, πρέπει να εφαρμοστούν από την αρχή γιατί σε αντίθετη περίπτωση, η επιτυχία θα είναι μισή. Όταν οι αντιρυτιδικές θεραπείες εκτελούνται προληπτικά τα αποτελέσματά τους είναι καλύτερα.

Μελανοί Κύκλοι Ματιών
Η ατέλεια αυτή είναι η ίδια στα λιπαρά και στα ξηρά δέρματα. Προσβάλει τη περιοχή των ματιών και εκδηλώνεται με μελανούς κύκλους στο κάτω βλέφαρο και πολλές φορές με πάρα πολύ αντιαισθητικές σακούλες κάτω από τα μάτια. Οι μαύροι κύκλοι που συνοδεύονται από οίδημα του κάτω βλεφάρου, οφείλονται κυρίως σε στάση υγρού και αυτό το φαινόμενο παρουσιάζεται ακόμη και σε πολύ νεαρά άτομα. Αυτό το πρήξιμο δεν έχει καμία σχέση με τις σακούλες κάτω από τα μάτια που προέρχονται από χαλάρωση ή συσσώρευση λίπους στην περιοχή. Συνήθως η ατέλεια αυτή φαίνεται εντονότερα κατά τις μέρες της περιόδου. Στο ινστιτούτο επιχειρούμε να εφαρμόσουμε θεραπείες που θα βελτιώσουν τη κατάσταση αυτή, μιλώντας, όμως, αντικειμενικά, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι τα αποτελέσματα είναι μέτρια και συνεπώς είμαστε άοπλοι στην ατέλεια αυτή.

 Η ατέλεια αυτή οφείλεται στην ανατομική κατάσταση της περιοχής αυτής του προσώπου, διότι ο περιφερής σφικτήρας μυς είναι ελλειπτικού σχήματος μυς και αποτελεί ένα λεπτό μυϊκό στρώμα που βρίσκεται ανάμεσα στον υποδερμικό ιστό και στη λιπώδη μάζα που περιβάλλει τον οφθαλμικό βολβό. Στην περιοχή αυτή απαγορεύεται κάθε είδους ενεργητικού μασάζ αφού άλλωστε είναι άχρηστο, δεδομένου ότι ο μυς δεν έχει οστέινο υποστήριγμα.

Οι μελανοί κύκλοι γύρω από τα μάτια είναι πολύ συχνά η συνέπεια αϋπνιών, παρατεταμένων ξενυχτιών, κουραστικής εργασίας ή καταχρήσεως πάσης φύσεως. Άλλη βασική αιτία που μπορεί να προκαλέσει μαύρους κύκλους είναι παθολογικής αιτιολογίας και να οφείλεται σε διαταραχή των νεφρών ή του ήπατος. Επίσης, η χρήση πολύ λιπαρών κρεμών κάνει να φαίνεται πιο έντονο το πρήξιμο. Η καλύτερη όμως θεραπεία στις περιπτώσεις αυτές είναι να εξαλείψουμε τα αίτια, δηλαδή την κουραστική εργασία, το ξενύχτι, το ποτό, το τσιγάρο. Τα πράγματα βέβαια γίνονται πολύ πιο δύσκολα όταν η ατέλεια αυτή οφείλεται σε οργανική αιτία. Στη περίπτωση αυτή η πελάτισσα πρέπει να επισκεφτεί οπωσδήποτε το γιατρό της, για να ξεκινήσει θεραπεία. Όσο για τις αντιαισθητικές ποσέ (σακούλες) κάτω από τα μάτια και εδώ η αισθητικός πρέπει να κάνει πρόληψη και φυσικά θα παίξει και το ρόλο του συμβούλου στην πελάτισσα. Όπως είπαμε, οι σακούλες δημιουργούνται από τη διάταση των ιστών και από οίδημα που προκαλείται από τη συσσώρευση λίπους. Η πελάτισσα οφείλει να εξετάσει τη γενική κατάσταση του οργανισμού της διότι καμιά φορά έχουν τη προέλευση τους σε πραγματικά οιδήματα που προέρχονται εκ βάθους, δηλαδή από λίπος που περιβάλλει το μάτι. Στην περίπτωση αυτή ο πλαστικός χειρούργος έχει πλέον το λόγο.  


active³ 4.7 · © 2000 - 2013 IPS Ltd · Όροι χρήσης